Armukadedust toidab oma väärtuses kahtlemine

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoog Helle Niit ütles ajakirja Eesti Naine novembrinumbris, et vajadus hoida oma armastust teeb partnerid tähelepanelikuks ja tundlikuks võimalike ohtude ehk potentsiaalsete konkurentide suhtes, aga see ei peaks panema inimesi käituma uskumatul moel.

Niit tõdes, et armukadeduse mootoriks on sageli ebakindlus ja kahtlemine oma väärtuslikkuses partnerina, mis tekitavad oletusi, et ma ei ole kaaslase jaoks piisavalt hea ja kindlasti on tal kellegi teisega palju huvitavam.

Nii oletades ja oma partneri käitumist teravdatud tähelepanuga jälgides leitaksegi selle kohta märke ja seejuures pole partneril tavaliselt vähimatki võimalust etteheiteid ümber lükata - ükskõik, mida ta ütleb, kõik süvendab vaid kahtlusi ja enesehinnang saab veelgi rohkem kahjustada.

Paarisuhtes tekkivaks armukadeduseks annab psühholoogi sõnul soodsa pinnase ka lapsepõlves omaks võetud teadmine, et olen kehvem kui teised - siinkohal tuleks meeles pidada, et lapse enesehinnang sõltub väga palju täiskasvanutest tema ümber.

Ka poolikus peres kasvanud inimesel võib olla sõgedaks armukadeduseks suuremaid eeldusi, kuid ei pruugi - kõik sõltub sellest, kuidas eraldi vanemad suudavad teha koostööd lapse kasvatamisel ja kas ta tunneb tunnustuse defitsiiti või mitte, tõdes Niit.

Hävitavate armukadeduseleekide summutamiseks soovitas Niit oma minapildi ja paarisuhte analüüsi: mis toimib, mida vajaksin, mida ja kuidas ise panustan suhtesse. «Tavaliselt tehaksegi see viga, et kogu energia suunatakse n-ö konkurendi kahjutukstegemisele ja temast lahtisaamisele. Võti on aga iseendas,» tõdes psühholoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles