Armsamaga tülitsemine võib tervisele halvasti mõjuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Olgem ausad: ükski inimene ei nori oma kallimaga meelega tüli, kuid vahel tuleb erimeelsusi ette. Kuigi enamasti ei saa tüli käigus esinevaid olukordi või emotsioone kontrollida, saab kontrollida seda, kuidas tülitsemine mõjub sinu tervisele.

Järgnevalt on välja toodud kolm moodust, kuidas võib tülitsemine sinu tervist mõjutada, kirjutab YourTango.

1. Tülitsedes vallandub hormoon, mis tekitab isu rämpstoidu järele

Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et partneriga tülitsemine võib suurendada greliini taset. Greliin on hormoon, mis reguleerib isusid. Üldiselt arvatakse, et greliin mõjutab söögiisu, kuid teadlased on kindlaks teinud, et greliin võib seotud olla just rasvaste või magusate toiduainete tarbimise suurenemisega.

Värske uuringuga tuvastati, et psühholoogiline vägivald, vaenulikkus, negatiivne kriitika ja endassetõmbumine võivad greliini taset tõsta. Teadlased märkasid, et mida rohkem inimesed eelpool nimetatud asju kogesid, seda kõrgem oli greliini tase. Ekspertide hinnangul võib inimestel abi olla ainuüksi sellest, kui nad teavad, et tülitsemine võib greliini taset tõsta. Hormoonide taset ei saa küll ise reguleerida, kuid sa saad kindlaks teha, et su kodus oleks vaid tervislikke valikuid, kui sind peaksid isud tabama.

2. Tülitsemine võib südamele liiga teha

Teadlased analüüsisid paarisuhteid, kus partnerite sõnul esines nii toetust kui vastuolusid ja selgus, et need paarid kogesid enam kõrget vererõhku ning südamehaigusi. Järgmine kord, kui tülitsete kallimaga, minge jalutama ja vähendage stressi. Kui teie suhtes on kõik korras, üritage hoida oma elustiili võimalikult tervislikuna. Toituge tervislikult ja tehke regulaarselt trenni, sest see aitab teie mõlema tervist hoida.

3. Tülitsemine võib tekitada depressiooni ja kaalutõusu

Teadlased on avastanud sedagi, et suhtest tingitud stress võib suurendada depressiooni. Depressioon ja ülesöömine on omavahel seotud, seetõttu pole mingi ime, et depressiooniga võib kaasneda kaalutõus. Jällegi, depressiooni ennetamiseks või vähendamiseks tuleks õigesti toituda ja eelistada aktiivset eluviisi.

Oluline on teada, et vaenulik suhe mõjutab palju enamat kui ainult tundeid. Kui sina ja armsam tülitsete palju – ja sa tunned, et see mõjub su tervisele –, siis oleks õige aeg oma suhet analüüsida enne, kui on liiga hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles