Kauni Eesti moedisaini loojad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gildikolmik: (vasakult) Peep Vähi, Joan Hint ja Sten Karik, seljas oma 2014. aasta suvekollektsioon.
Gildikolmik: (vasakult) Peep Vähi, Joan Hint ja Sten Karik, seljas oma 2014. aasta suvekollektsioon. Foto: Reval Denim Guild

Soov, tahe ja kirg luua midagi enneolematut ja kõrgkvaliteetset ajendas Augusti disainerit Älit ja Reval Denim Guildi disainerit Peepu rõivakunsti tundmatuid maid avastama. Visanditest sai reaalsus ning algaval sügishooajal on August ja Reval Denim Guild koos enam kui 30 teise Eesti disaini märgiga müügil ka Kaubamajas. Hooaeg vestles nende kahe imetabaselt põneva karakteriga.

Äli Kargoja (foto: Liis Treimann)
Äli Kargoja (foto: Liis Treimann) Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Äli Kargoja, Augusti disainer

Augusti looja Äli (28) on järjepidevalt triivinud oma märgi loomise poole ning 2014. aasta sügisel sai unistus reaalsuseks, kui ilmus Augusti esimene kollektsioon. «August sündis mitmest impulsist – soov ennast läbi oma loomingu väljendada ning piiri taga kogetu kodus tööle rakendada, rikastades seeläbi kohaliku moemaastikku,» rääkis Äli.

Tunnustatud moekooli Studio Berçot’ moedisaini eriala lõpetanud, suundus ta praktikale Nicolas Anreas Taralise juurde, millele järgnes võimalus töötada New Yorgis Maison Martin Margiela moemajas. Andekate disainerite jälgimine ning kogu loominguprotsessis osalemine andis Älile hindamatu kogemustepagasi, mis kujundavad tema mõtteid nii disaineri kui ka ettevõtjana. 

Augusti brändi looming väljendab täielikult disaineri enda stiili. Esimene loomise kriteerium ongi Äli jaoks see, et ta tahaks ka ise neid asju kanda. Just rõivaste disainimine pakub talle suurt meelerahu ja on kogu protsessi lemmikosa. «Püüan seda teha nii hästi kui võimalik ning loodan, et mu esteetika ning jätkusuutliku rõivadisaini idee läheb peale mu enda ka teistele korda.» Alustavale märgile omaselt tegeleb ta peale ideede visandamise ka kõige muuga, kuni kollektsiooni poodi toimetamiseni. 

Oma minimalistliku disainikeelega on Äli ja tema bränd August suutnud täiendada märkimisväärselt Eesti moemaastikku. Ta hindab Eesti disaini kõrgelt ning julgustab: «Siin on palju andekaid ja häid inimesi. Kui vaid oleks rohkem julgust, enese- ja järjekindlust ilusad ideed teostuseni viia.»

Peep Vähi (foto: Erlend Štaub)
Peep Vähi (foto: Erlend Štaub) Foto: Erlend Štaub

Peep Vähi, Reval Denim Guildi disainer

Peep (29), kes on äravahetamiseni sarnane kuulsa filminäitleja Johnny Deppiga, küsis ühel päeval kontorilaua taga istudes endalt: «Millisena sooviksin oma elu elada? Milline minu argipäev võiks välja näha?» Vastused nendele ja mõnele teisele küsimusele andsid mõista, et vahelduseks tuleb proovida käia hoopiski teist rada.

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna magistrikraadi omandamine suunas Peebu finants- ja pangandusmaailma, mis kulmineerus Eesti Panga finantsinspektsioonis. See oli igati loomulik asjade kulg, sest juba lapsena oli tal selge, et temast saab advokaat. Ja tõenäoliselt olekski saanud, kui juhuste kokkulangemise tõttu poleks Peep kohanud Joan Hinti ja Sten Karikut. Kõiki kolme ühendas vajadus luua midagi omanäolist ja kõrgekvaliteedilist, mille nimeks sai Reval Denim Guild.

«Tänaseks on rõivaste tootmine saanud väljundiks, millega anda edasi loomingut nii paljudel eri tasanditel, et päevas ei jätku selleks lihtsalt piisavalt tunde,» räägib Peep. Ööpäevast võib tõesti väheks jääda, sest oma kaubamärgi tööshoidmise nimel tuleb hoolitseda iga etapi eest – disainimine, tootmine, pilt, video, müük, turundus, kaubavedu. On aru saada, et kõike seda tehakse siira pühendumuse ja kirega.

Küsimusele, et mida ta igapäevaselt teeb ja naudib, on vastus veelgi siiram: «Eksisteerin ühes lõputult kestvas hetkes ning naudin läbi oma otsuste ja tegude enda ümber reaalsuse loomist.» Nii nagu meie väärtustame Reval Denim Guildi loomingut, hindab mitmetahulise, ettearvamatu ning kompromissideta stiiliga Peep Eesti disaini väga. Tema hinnangul on siin head võimalused disainiga tegelemiseks, kuid tõsi − väikese turu tõttu raske müüa. «Loodan, et mida aeg edasi, seda kõrgemalt asuvad hindama Eesti disaini ka eestlased ise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles