Kui meest vaevab ärevus või depressioon

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Avameelselt vaimse tervise probleemidest rääkimine võib kõigi jaoks olla keeruline – ent meeste jaoks on see eriti raske, kuna võib neist jätta nõrga mulje. 

Teadlased on kindlaks teinud, et mehed ei soostu psüühiliste haiguste sümptomeid näitama ega neist rääkima, samuti on tuvastatud, et mehed ei räägi suitsiidimõtetest. Kuna nüüdisaja ühiskonnas arvatakse, et mees peab olema nii füüsiliselt kui vaimselt «tugev», siis pole mingi ime, et mehed hoiavad probleeme endale, kirjutab Huff Post.

Ometi on suhtlemine kordades parem kui vaikimine. AskMen palus meestel anonüümselt märku anda, mida nemad tahaksid, et teised teaksid vaimse tervise probleemide kohta. Loe allpool toodud vastuseid, ehk on neist kasu järgmine kord, kui suhtled mõne mehega, keda piinab depressioon.

1. Vaimse tervise probleemid on meditsiinilised.

2. Ärevuse korral on tähtis end avada – see on täiesti normaalne, kui soovid oma tunnetest rääkida ja neid jagada.

3. Ärevuse käes kannatavaid mehi nähakse «nõrkadena» ja see on suur probleem. See on ka oluliseks põhjuseks, miks mehed ei soovi end avada. 

4. Elustiili muutmisest on palju abi: muuda oma harjumusi, mine puhkama, käi kinos või kohtingutel, leia uusi sõpru, ürita olla positiivne.

5. Tundetud kommentaarid võivad sageli jääda toetusele ette. Kommentaarid stiilis «võta end kokku», «kasva suureks, sa käitud nii lapsikult», «käitu nüüd mehe moodi» ei aita.

6. Kui soovid teada, millega mees rinda pistab, esita läbimõeldud küsimusi. Ära kritiseeri.

7. Vaimse tervise probleemid võivad inimese täielikult endasse haarata. Ärevus ja depressioon on niivõrd tõsised probleemid, et need võivad ööpäevaringselt haiget teha.

8. Ärevus ja depressioon võivad «üles leida» iga inimese.

9. Vaimse tervise probleemid võivad tekitada negatiivseid mõtteid. See on kui nõiaring: kõigest üks natukene negatiivsem kommentaar, sündmus või mõte võib vallandada negatiivsete mõtete ahela.

10. Ärevust ja depressiooni on võimalik ravida.

11. Vaimse tervise häired ei ole «väljamõeldis». Need on väga reaalsed probleemid, millest tuleks rohkem rääkida.

12. Sümptomitest tuleb rääkida ja neid tuleb osata tuvastada. Ärevuse ja depressiooni puhul ongi kõige olulisem see, kuidas sa edasi tegutsed.

13. Ärevuse ja depressiooni pärast ei tohiks piinlikkust tunda. Vaimse tervise probleemid võivad tekitada haavatava tunde, aga tegelikult ei tasuks muretseda, kuna need mõjutavad palju suuremat hulka inimestest, kui oskad arvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles