17 soovitust naha tervisliku väljanägemise heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahedate ilma korral ei tohiks liiga kaua ja väga kuuma dušši all käia.
Jahedate ilma korral ei tohiks liiga kaua ja väga kuuma dušši all käia. Foto: SCANPIX

Sügisilmad võivad nahale tuulte ja külmaga liiga teha, mistõttu tuleks igapäevaselt tagada harjumused ja hooldusprotseduurid, mis nahale tõhusat kaitset pakuvad.

Stern.de tõi välja 17 tõde, kuidas nahka kahjulike mõjude eest kaitsta.

Kui ilm kisub külmaks, ei tohiks liiga kaua ja väga kuuma duši all olla. See annab küll terveks päevaks hea enesetunde, aga kuivatab liigselt nahka. Pärast duši alla käimist tuleks keha nahatüübile sobiva tootega kreemitada.

Kui nahk on kuiv, kare, ketendav ning kipitab ja sügeleb duši alt tulles, siis peaks nahka kindlasti niisutava kreemiga hellitama. Näiteks aitavad edukalt naha niiskust säilitada karbamiidi ehk kusihapet sisaldavad tooted.

80 protsenti nähtavatest näonaha vananemismärkidest on põhjustatud UV-kiirgusest. Naha noorusliku väljanägemise hoidmiseks tuleks eelkõige vältida otsest päikesekiirgust. Lisakaitset pakuvad päikesekaitsefaktoriga kreemid.

Eelkõige heleda naha, heledate juuste või tedretähnide omanikel, kellel on päikesepõletus kiire tekkima, tuleks hoiduda solaariumist. Päevitunud jume võib saada ka kreemituubist.

Kui peeglisse vaadates jäävad silma läikivad piirkonnad näos, siis tuleks meeles pidada, et rasune nahk vajab niiskust, mitte lisarasva. Seega tuleks hoiduda rasvastest kreemidest, kuna vastasel juhul poorid ummistuvad ja suureneb vistrike tekkimise oht. Eelistada võiks õli ja vee baasil kreeme.

Vähem on rohkem. Mida vähem koostisaineid kreem sisaldab, seda väiksem on allergilise reaktsiooni võimalus. Lõhna- ja säilitusained on tõenäolised vistrike ja sügeluse tekitajad.

Kuigi sidekoe nõrkus võib ka pärilikul teel edasi kanduda, aitavad mõningad võtted tselluliidiga siiski võidelda. Inetu apelsininaha saab enamasti paremini kontrolli alla, kui piisavalt liikuda, tervislikult toituda ja kehakaalu jälgida.

Küll oleks tore kortsudest lihtsalt kreemiga vabaneda, kuid sügavamate joonekeste vastu kosmeetika kahjuks ei aita. Mõningal määral on võimalik vananemisprotsessi aeglustada, kui õiges koguses A- ja C-vitamiiniga nahka varustada.

Lõpetage suitsetamine! Tubakasuits kiirendab naha loomuliku pinguldaja kollageeni hävinemist. Lisaks ahendab nikotiin veresooni ning kui verevarustus on häiritud, muutub naha väljanägemine elutuks ja haigeks.

Ilu tuleb ikka seestpoolt. Süües tasakaalustatud ja tervislikku toitu, olete naha heaks juba üsna palju teinud. Ka meie suurim organ vajab toitaineid, mineraale ja vitamiine.

Juua, juua, juua! Tarbides päevas vähemalt poolteist liitrit mineraalvett, magusaineteta teed või lahjendatud mahla, ei kuiva, tuhmu ega vanane nahk nii kiiresti.

Kreemitage regulaarselt käsi, eriti kui suuremateks puhastustöödeks läheb ning veel parem - kandke kindaid. Eriti kehtib see neile, kes töötavad kätega nagu näiteks juuksurid.

Päikesekaitsefaktoriga kreemid aitavad ennetada pigmendilaike. Juba ilmunud tumedaid täppe saab lasta nahaarstil laseriga eemaldada. Mõnikord on abiks naha koorimine puuviljahappeid või A-vitamiini sisaldavate toodetega.

Happeline kiht kaitseb nahka bakterite ja kahjulike organismide eest. Kasutada tuleks naha loomulikule happelisuse tasemele vastavaid kreeme ja ihupiima – umbes pH-tasemega 5,5.

Kord nädalas koorimine parandab naha struktuuri. Väikesed terakesed eemaldavad surnud naharakud ja avavad poorid. Tundliku naha puhul tuleks kasutada väga õrnatoimelist koorimiskreemi.

Pehmed huuled näevad ka hoolitsetumad välja. Tihti läheb meelest, kui palju hoolt vajab suuümbruse õrnõhuke nahk. Seega peaks alati kaasas kandma jojobaõli või aaloed sisaldavat huulemääret.

Nahk on ilmastikumuutustele vastuvõtlik, mistõttu ei saa terve aasta ei vaid ühe kreemiga läbi ajada. Talvel kuivab nahk külma ja toasooja õhu vaheldumise tõttu kiiremini. Rusikareegel: Suvel piisab näoveest, talvel on vaja kreemi. Kui nahk juba soojal ajal kreemi vajab, siis on soovitav talveks hooldav salv valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles