Sind vägistati. Kellele juhtunust rääkida?

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõningatele vägistatutele tundub, et neil ei ole ühtegi inimest, keda nad saaksid nii palju usaldada, et neile vägistamisest rääkida. Sa võid tunda end juhtunu tõttu isoleerituna ja häbistatuna ja sulle võib näida, et sa ei suuda mitte kunagi mitte kellelegi oma kogemusest rääkida. Sa arvad, et sinu sõbrad, partner, vanemad või ametiisikud ei usu sind. Sa kardad, et nad süüdistavad juhtunus sind.

Sul võib olla tunne, et see oli sinu süü või siis juhtus see nii palju aega tagasi, et sinu arvates on rumal seda enam üldse kellelegi rääkida. Võib-olla oled sa leidnud vahepeal uue partneri ja kardad, et sinu uus partner suhtub sinusse vägistamisest teada saades tõrjuvalt või peab sind ebaihaldusväärseks, rikutuks või räpaseks. Ja juhul, kui vägistaja oli sinu enda abikaasa, armsam või partner, võib selle teema tõstatamine viia selleni, et ta vägistab sind veelkord! Võib-olla on vägistaja sinu ülemus või koolikaaslane. Kes sind usub? Peale selle võid sa mõelda, et tunnistajaid ju polnud ning tegemist on olukorraga, milles lihtsalt sinu sõna on vägistaja sõna vastu.

Sulle võib tunduda, et kõigil eelnimetatud põhjustel pole olemas kohta, kuhu sa saaksid pöörduda, pole kedagi, kellele sa saaksid toimunust rääkida, kuid ometi läheb sinu elu üha hullemaks ja näib, et sa oled abitu selle hävingu peatamiseks. Millalgi saabub hetk, kui sa ei suuda enam kauem oma saladusega elada ja pead võta riski sellest kellelegi rääkides. Sa pead abi otsima ja vaatamata riskile kedagi usaldama. Niisiis: kellele sa saad toimunust rääkida ja kust sa saad toetust, mida sa nii hädasti vajad?

Mida rääkimine sulle annab?

Seni, kui sa hoiad oma halba saladust ainult enda teada, mürgitab see sinu elu. Sa ei saa olla teiste inimestega lõpuni avameelne, kuna sa pead pidevalt jälgima, et sinu saladus välja ei tuleks. Sa hoiad end tagasi ja see röövib sinult energiat, mida sa saaksid muidu kasutada oma lähedaste suhete arendamiseks. Seni, kui sa oma saladust hoiad, kobrutab see sinu sees ja püüab pealispinnale trügida, kuid sa surud selle uuesti alla. Ilma teiste inimeste tagasisideta võivad sinu hirmud üha suuremaks kasvada ja ajapikku moonduda.

Oma mõtetes elad sa toimunu üha uuesti läbi, kuid mingit selgust ei saabu. Pigem muutub asi veelgi segasemaks, kuna sa pole leidnud võimalust oma kogemuse väljendamiseks. Lõpptulemus on see, et sa püüad seda kuidagi loogiliselt põhjendada. Sa arvad, et see pidi olema mingil moel sinu enda süü ja seega on tegemist sinu isikliku probleemiga, millega sa pead ise toime tulema. Kuid tõde on see, et kuniks sa pole leidnud viisi oma mõtete ja tunnete väljendamiseks, oled sa lõksus selles mülkas, mille teise inimese kriminaalne käitumine on sinu elus tekitanud.

Valu tunnetamine

Iga vägistamine kannab endas mingit tähendust. Sa võid seda tõlgendada näiteks nii, et see võttis sinult ära seksuaalse ihaldusväärsuse, et see muutis sind räpaseks või väärtusetuks. Võib-olla paned sa endale pahaks, et sa ei suuda teha häid otsuseid, või leiad, et sa pead loobuma oma iseseisvast elustiilist, kuna sa oled liiga haavatav, liiga vana, liiga ohus, et üksi olla. Jälgi teemasid ja tähendusi, mis üles kerkivad, kui sa oma lugu jutustad, kuna need aitavad sul paremini endasse vaadata. Sellised teadmised iseendast muutuvad eriti oluliseks siis, kui sa asud tegelema ülesandega oma elu uuesti üles ehitada.

Oma loo jutustamise käigus koged sa tõenäoliselt uuesti mõningaid tundeid, mida sa vägistamise ajal tundsid. See on hirmutav. Seda on raske taluda ja läheb vaja julgust, et seda siiski teha. Ent nüüd saad sa hakata samaaegselt tegelema ka oma turvavõrgustiku loomisega.

Vägivallaennetuse Teabekeskus andis hiljuti välja Linda Braswelli raamatu "Kaotatud eneseaustuse otsinguil. Kuidas üle saada vägistamiskogemusest". See oli katkend Braswelli raamatust, rohkem infot veebilehel vägivallaennetus.ee

ABIVÕIMALUSED EESTIS:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles