Moeblogi eksperiment: kuus naist, neli šampooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie juuksed on äärmiselt tundlikud ning neid mõjutavaid elemente on mitmeid – tervislik seisund, toitumine, stress ja erinevad ravimid. Siiski sooviksime me ju alati, et juuksed näeksid välja kenad, läikivad ja terved, kuna kaunid juuksed mõjutavad nii välimust kui ka enesetunnet, kirjutab osta.ee moeblogi.

Mulle meeldivad eksperimendid ja hea meelega katsetan uusi asju. Sellest johtuvalt ei kõhelnud ma pikalt, kui mul paluti katsetada Novophane’i erinevaid šampoone. Kuna kõike enda peal katsetada ei jõua, siis kaasasin eksperimenti veel 5 vahvat naist.

Eksperimendis osalevad: 6 naist ja 4 šampooni

Eksperimendi kestus: 2-3 nädalat

Novophane dermatoloogiline juuksehooldusvahendite tootesari on toodetud Prantsusmaal, firma ACM Laboratoires Dermatologique poolt. Tegemist on spetsiaalselt peanaha- ja juukseprobleemidele keskendunud apteegikosmeetika sarjaga, mille eesmärk on juustele tagasi anda kaotatud elujõud. Toodete loomise puhul on lähtutud põhimõttest kasutada võimalikult efektiivsete koostisainete sümbioosi, juukseid samal ajal ebavajalike ainetega mitte kurnates. Novophane toodetest saab abi näiteks väljakukkuvate, liigrasuste ja rikutud juuste puhul, kuid ka kuiva, ketendava ja sügeleva peanaha korral.

Kersti (32)

Novophane Energiat andev šampoon

Mul on palju juukseid ja nad on pikad, kuid karv on peenike. Elu jooksul olen oma juukseid värvinud siniseks, lillaks, blondiks, punaseks, pruuniks, mustaks. Samuti on juuksed olnud erinevas pikkuses. Oman ka loomuliku lokki. Juukseid kammin vast 2-3 korda päevas, pesen samuti 2-3 päeva tagant. Kasutan ka lisaks palsamit, teen aegajalt maski ning kasutan juukseõli. Viimasel ajal pole ma enam oma juukseid värvinud.  Juuksed on nii palju välja kasvanud, et juusteotstes on veel aimata värvitud osa. Hetkel üritan juukseid pikemaks kasvatada ja võtan ka juuste kasvu toetavaid vitamiine.

Harjumused: Trenni teen paar korda nädalas. Üritan tervislikumalt süüa. Kord nädalas ehk tarbin ka alkoholi.

Probleem: Juukseid langeb rohkem peast välja kui või võiks ning juukseotsad on kuivad. Oleneb perioodist, kuid aegajalt kuivab ka peanahk, sügeleb ning vahel esineb ka kõõma. Seejärel vahetan šampooni ja probleem justkui kaob.

Eksperimendi ootused: Ootused on igati positiivsed. Ikka saada tervemad ja ilusamad juuksed.

Kaie (47)

Novophane ülitoitev šampoon tugevalt kahjustatud juustele

Minu juuksed on tugevad, rohkelt värvitud ja otsad kipuvad kuivama. Ilma palsamita pestes jäävad kergelt takused.

Üldjuhul pesen juukseid 2-3 korda nädalas, aga enamasti vajaduse või väljamineku põhiselt. Kui ikka vaja värsket ja hästiistuvat soengut, tuleb pesta ja föönitada.

Palsamit kasutan alati (enamasti rikutud juustele mõeldut), maske teen harva, sest neid peab liiga kaua peas hoidma. Enamasti kui juukseid värvin, saavad ka õli toiteks.

Probleem: Peanahaga esineb probleeme blondeerides, aga need mööduvad paari päevaga, kui mul just allergilist reaktsiooni ei teki ja näost paiste ei lähe.

Harjumused: On halvad, söömine ebaregulaarne, tihti (eriti suvel) istumised ja veinitamised, väga vähe trenni kui üldse.

Eksperimendi ootused: Et juuksed oleks terved ja läigiksid.

Ave (47)

Novophane ülitoitev šampoon tugevalt kahjustatud juustele

Juuksed on tugevad ja terved, kuigi värvitud. Minu vanuse kohta ka paksud.

Juukseid pesen tavapäraselt paari-kolme päeva tagant, aga intensiivsema sportimise korral (nt nädal aega rattareisil) iga päev. Palsamit kasutan alati! Maske harvem. Olen avastanud enda jaoks Macadamia kergõli, mis ei muuda juukseid rasvaseks. Suurema maskitamise jätan juuksuri otsustada ja teha (umbes 8 nädala tagant). Juuksehoolduses kasutan enamasti võimalikult ökotooteid või siis salongikosmeetikat. Marketitest kosmeetikat ei osta.

Hulluseid juustega väga teinud ei ole. 20ndates eluaastates oli mul juuksur, kes minu peal rõõmuga kõiki punaseid värve katsetas ja mida mina ka lahkelt juhtuda lubasin. Seega liiga tihe värvimine on olnud mu kõige suurem patt.

Probleem: On olnud pikemad  juuste väljalangemise perioodid. Enamasti on need olnud seotud stressiperioodidega. Korra elus on olnud juuksed ka otstest hargnevad, aga see sai lahendatud pikaajalise kuumakäärilõikusega.

Kunagi ammu, kui hakkasin harrastama harvemini pesemist kui iga päev, kippusid nad mõnda ega ka stressis ja turris olema. Aga lõpuks harjusid ära. Täna võin kinnitada, et veidi harvem pesemist on minu juuste puhul ka rasuseks muutumisele hästi mõjunud, st. ei lähe nad midagi enam päevaga talumatult mustaks.

Harjumused: Trenni teen pigem ebaregulaarselt. Talvel kergemalt (nn keha ja meele treeningud + lihtsalt õues liikumised), suvel sõidan rattaga ja harvem rulluisutan + muidu õues liikumine.

Söön keskmisest eestlasest puhtamat toitu, aga ilmselgelt tarbin magusat liiga palju. Liha on ka mu menüüs vähem kui keskmisel eestlasel. Toidulisandeid/vitamiine tarbin vähe ja ebaregulaarselt.

Eksperimendi ootused: Ausalt? Kuna šampoon sisaldab aineid (SLS), mis mu igapäevahooldusesse reeglina ei kuulu, siis ma loodan, et juuksed sellest halvemaks ei lähe. Eksperimenteerin n-ö teaduse huvides ja puhtast uudishimust.  

Kadri (31)

Novophane Energiat andev šampoon

Minu juuksed on pikad ja täiesti tavalised. Vanasti värvisin neid ohtralt – punasest mustani, sekka lillat läiget ja mida kõike veel. Tume, eriti veel punaka alatooniga värv on muidu kartulikooretooni juustel aga päris tüütu, sest kohe kui see paar millimeetritki välja kasvab, on tunne, et päris juuksed on halli värvi. Ja seega ma ei ole vähemalt viimased 8 aastat juukseid värvinud, sest laiskus saab lihtsalt võitu. Tavaliselt kannan oma pikki juukseid kinni, sest nii on lihtsalt mugavam.

Juuksehooldusvahenditest kasutan igapäevaselt ainult šampooni ja palsamit – kõikvõimalikud lakid-geelid-seerumid-vahud on mulle üsna võõras maailm ja üks ja sama juukselaki pudel seisab mul juba vähemalt viis aastat vannitoa riiulil. Kasutust leiab ainult eriti pidulikel puhkudel, kui pähe mingi «pesa» ehitada püüan.

Probleem: Pole probleeme, juuksurissegi jõuan ehk aastas kaks korda – siis, kui tunnen, et sõrmed enam juustest läbi ei käi ja peaks kammi appi võtma.

Harjumused: Enam-vähem tervislik toitumine ja suur tervislike rasvade (avokaado, seemned, pähklid) osakaal toidus ilmselt aitab ka tervetele juustele kaasa. Samuti proovin neid mitte liiga tihti pesta – kõige sagedamini üle päeva ja talvel ehk isegi ainult paar korda nädalas tundub mulle täitsa paras.

Eksperimendi ootused: Kuna mu enda juuksed on tegelikult täitsa terved ja mingeid kaebusi ei suuda ma isegi välja mõelda, siis tegelikult ei ole ka suuri ootusi – eksperimendis osalen pigem selle pärast, et lihtsalt põnev on uusi asju katsetada.

Terje (35)

Novophane rasutootmist vähendav šampoon

Juuste toon: Korralik, eestlasele omane kartulikoor. Juuksestruktuur on peenike, kuid selle eest on neid väga-väga palju. Aastaid olen kasutanud ainult salongitooteid, kasutan palsamit ja nädalas korra vähemalt teen maski. Värvin oma juukseid aastaid heledamaks oma loomulikust toonist, kuid olen ka olnud oranžide ja helepruunide juustega.

Probleem: Juustega hetkel probleeme ei ole. Tõtt tunnistades pole juuksed kunagi nii terved ja paksud olnud. Juuksurilt saan ainult kiidusõnu.

Harjumused: Tegelen regulaarselt spordiga. Söön palju magusat, kuid soolase osas püüan üldjoontes tervislikku joont hoida. Pead pesen 2-3 korda nädalas.

Eksperimendi ootused: Kuna teen palju sporti ja augustikuus saabus ka lõpuks suvesoojus, mistõttu kasutasin palju ka päikese kaitseks kaabut, siis juuksed muutusid kiiremini mustaks kui tavaliselt. Šampoon, millega eksperimenteerin on just kiiresti rasuseks muutuvatele juustele. Ootused sellega seoses on, et juuksed püsiksid kauem puhtana.

Kadri (33)

Novophane K kõõmavastane šampoon

Minu juuksed on paksud ja jonnakad. Suve alguses hakkasin uuesti juukseid värvima, sest ennast hakkasid häirima mõned üksikud pigmendi kaotanud (st hallid) juuksekarvad. Vahepeal ei värvinud oma juukseid umbes 5-6 aastat. Juuksevärvist eelistan oma toonile võimalikult sarnast ja värvin kuskil iga 2-3 kuu tagant. Juukseid pesen vastavalt vajadusele, kuid kindlasti mitte vähem kui kaks korda nädalas. Enamasti eelistan pesta juukseid hommikuti, kuna fööni ma ei kasuta ja lasen juustel kuivada loomulikult. Tänu sellele teen ka oma juustele liiga, kuna väga tihti lähen õue märja peaga ja seda isegi siis kui õues on miinuskraadid. Palsamit ei kasuta, kuigi jah ma tean, et peaksin. Maskitan siis, kui juuksuris käin.

Probleem: Olen hädas olnud kõõma ja kipitava peanahaga.

Harjumused: Trenni eriti ei armasta, kui rattaga sõitmine välja arvata. Söögi poolest tööpäevadel söön vähemalt hommikul ja lõunal. Õhtusöök jääb väga tihi vahele. Stress – Vähile omaselt kipun asju endasse võtma-koguma, mõtlen tihti üle ning hullemaks, kui asi tegelikult väärt on. Nädalavahetusel saab vahel patustatud ka veini, likööri või viskiga.

Eksperimendi ootused: Ootusi ei ole, kuid lihtsalt soovisin proovida šampooni, mis ei ole poe oma, et äkki see aitab veidigi aeg-ajalt kimbutavat kipitust ja peanaha kihelust leevendada. Kui varem palsamit ei kasutanud, siis nüüd kaalun kasutusele võtta.

6 naist ja 4 šampooni suunduvad nüüd katsele. Kahe nädala pärast teen kokkuvõtte ning toon Teieni šampooni mõjud ja eksperimendis osalevate naiste hinnangud. Püsi lainel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles