Seksuoloog: abielu ei garanteeri intiimsuhete edukust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksuoloog Helgi Toomsalu sõnul on toimiva intiimsuhte aluseks partnerite kehaline, emotsionaalne ja vaimne lähedus ning suhtele omistatud silt – vaba kooselu või abielu – ei mängi sealjuures mingisugust rolli.

Toomsalu hinnangul loovad inimesed abielu üha vähem kandvale pinnasele, mistõttu võivad ka poolte seksuaalsuhted korrast ära olla: «Pean silmas sisemisi väärtusi, millele võiks ideaalis abieluinstitutsioon tugineda.»

Paarisuhtes on seksuoloogi sõnul kõik paigas vaid juhul, kui intiimelul on poolte jaoks sügav tähendus, olgu nad abielus või mitte: «Kui jäävad ainult rituaalid ja sisu kaob, siis ükskõik kuidas suhet ka nimetada – minu jaoks on see vale.»

Intiimsuhe ei olene partnerluse pandud sildist

Intiimsuhte puhul ei oma tähtsust, kas partnerid on registreerimata kooselus või abielus: «Kui inimesed tahavad teineteisega koos olla ja ainult teineteisele ennast jagada oma kõige intiimsemas mõttes, siis võivad nad minu poolest isegi visiitabielus olla,» tähendas Toomsalu.

Seksuoloogi sõnul ei garanteeri abieluline institutsioon partneritele ei seksuaalsuhete edukust ega nende olemasolu: «On neid, kelle abielus on intiimsuhted ammu korrast ära ja nad on selle kõigega leppinud.»

Samas ei saa halvasti toimivat partnerlust abielu süüks ajada, sest leidub külluses pikaajalisi kooselusid, kus samuti seks ei toimi, märkis Toomsalu. Sel juhul on kaaslastel aga probleeme ka teistes suhtevormides: «Elus on ikka nii, et kui sul on nohu, siis sul on ka üldiselt halb enesetunne.»

Abikaasade või elukaaslaste intiimsuhted saavad toimida vaid täieliku läheduse korral – nii kehalises, emotsionaalses kui vaimses plaanis, selgitas ta.

Kindel saab olla vaid tänastes tunnetes

Toomsalu sõnul oleneb kooselu ametliku või vaba vormi valimine inimese vajadustest, mis tuleks enne abielusõlmimise otsust kõigepealt selgelt sõnastada. Ta leidis, et naisi võib pigem ajendada kindlustunne, et ta on kellegi poolt valitud eluaegseks kaaslaseks.

Inimene võib kindel olla enda tänastes väljaütlemistes, kuid mitte kunagi homsetes tunnetes, väitis seksuoloog: «Kui ma ütleksin kellelegi, et «ma armastan Sind kogu elu», siis oleks see tegelikult ehtne valetamine.»

Sageli ootavad naised, et pärast toredat pulmapäeva läheb suhtes kõik sujuvalt, kuid probleeme ei pruugi see välistada, märkis Toomsalu ning lisas: «Mingis mõttes on abielu abistav vorm, et inimesed ei jookseks laiali, raatsiksid teineteisega rääkida ja saaksid erimeelsustest üle.»

Samas on suhte nimel valmis töötama ka paljud vaba kooselu valinud paarid ning ei kiirusta lahkuminemisotsusega: «Kes tormavad laiali, need tormavad niikuinii,» selgitas seksuoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles