Galerii: Kaubamaja moe-show tõestas, et moes on põhjamaised toonid ja Eesti disain

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavune sügistalvine moehooaeg on inspiratsiooni saanud põhjamaistest loodustoonidest ning kodumaiste disainerite loomingust. Märksõnad on soojad metsatoonid, halliga segatud mustvalge graafika ning erksad värvid vaheldumisi pastelsetega. 

«Moesügisel on meile pakkuda palju värve, mis justkui saadaksid meid põnevale rännakule loodusradadel. Punased marjatoonid, puitunud metsateed, puhas ja karge sügisõhk ning sume öösinine taevas – just need loodusest näpatud märksõnad saadavad meid terve sügise,» kirjeldas Kaubamaja turundusdirektor ja ajakirja Hooaeg peatoimetaja Britta Ratas. Looduslike toonide taustal tuleb sel sügisel esile ka Eesti oma disainerite looming. «55. juubeliaasta sügise auks on Kaubamajas sel hooajal lisaks tavapärastele kodumaistele disainermärkidele veel üle 30 erineva Eesti disaineri looming,» lisas Ratas.

«Kingamoes domineerib mugavus ja praktilisus, madalad poolsaapad või tossud kombineeritakse igapäevarõivastega. Kontsad on pigem 60ndatele omaselt madalad, kuid silmapaistvate detailide ja iseäraliku kujuga,» rääkis Britta Ratas. Meestemood on sügavsinistes ja ploomilillades toonides, mida võib lisaks rõivamoele leida ka mansetinööpidelt või isegi kingataldadelt. «Meeste riidekapis vajab tähelepanu veel modernne mustvalge graafika, mida võib katsetada kas või sokkidel või lipsudel. Härrad võiksidki tähelepanu pöörata väikestele detailidele, mis muudavad komplekti läbimõeldumaks,» märkis ta. 

Foto: Egert Kamenik, Ardo Kaljuvee

Mustvalge kooslus on moemaailmas tuttav juba mitmendat hooaega. Värskuse huvides on sellele ajatule kombinatsioonile lisatud halli, mis rahustab kontraste ja mõjub stiilselt. «Sel hooajal on moodne riietuda ülepeakaela halli eri varjunditesse ning aksessuaaride valikul eelistada mustvalge kooslust koos pronksjate toonidega,» sõnas Ratas.

Pruunikad toonid on saanud väikese uuenduse. Esile on kerkinud moodsad konjakitoonid, mille värvikaart ulatub roostekarva pronksist tumepruunini. Nende kõrvale sobivad helebeežid või särtsakad sinepitoonid koos militaarrohelisega. Viimast võib sel sügisel lisaks meestemoele kohata ka naiste garderoobis.

Foto: Egert Kamenik, Ardo Kaljuvee

Alanud hooajale lisavad sügavust erinevad punased toonid. Roosakaspunased vaarika- ja erkpunased kirsitoonid, mahlased ploomilillad ja tummised bordoopunased sobivad värvilisse sügisesse justkui valatult. Pastelsed toonid võib kevadgarderoobist ka sügisesse julgelt kaasa võtta, erksate värvide taustal tulevad hästi esile õrnad roosad ja piimjad sinakaslillad toonid, mida võib leida koguni ülerõivastelt.

Isikupära rõhutamiseks võiks sel aastal pöörata pilgud Eesti disaini poole. «Kodumaine moelooming on puhta stiilikeelega, kvaliteetne ning annab hea koguse põhjamaist kargust iga moeteadliku inimese garderoobi,» rääkis Britta Ratas. «Kuid kõige olulisem on ikka see, et inimene tunneks end oma riietes hästi.» 

Fotod: Egert Kamenik, Ardo Kaljuvee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles