Pane laps rääkima: viis küsimust, mis on paremad kui «Kuidas läks?»

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kooliaeg on käes ja kuigi ametlikult pole suvi veel läbi, on laste argipäevad väga palju muutunud. Hoolitsevad vanemad tahavad kannatamatult teada, mida laps koolis tegelikult teeb ja kuidas ta end seal tunneb. Nii kui laps astub uksest sisse, on esimene küsimus lapsevanema suust enamasti: «Kuidas läks?»

Iseenesest pole sel lausel väga viga. See näitab, et oled valmis oma last huviga kuulama. Pealegi on see suhteliselt lahtine küsimus, mis ei sunni vastama «jah» või «ei» ning see võib panna aluse tõesti mõnusale vestlusele, kirjutab Psychology Today.

Pahatihti sellest küsimusest siiski ei piisa, et laps end avaks. Kui ta vastab päevast päeva, et koolis läks «hästi», tasub küsimust laiendada. 

Mida noorem on laps, seda raskem on tal leida päeva kohta kokkuvõtvaid ja üldistavaid sõnu, mille abil oma päevast ülevaade anda. Ja mida suurem on laps, seda väiksema tõenäosusega on ta kohe valmis oma mõtteid avaldama ja rääkima kõikidest erinevatest olukordadest ja tunnetest, mis teda sel päeval valdasid. 

Loomulikult võid alguses uurida lapselt, kuidas ta päev läks. Alustuseks on see täiesti sobiv küsimus. Aga kui laps selle peale suurt ei kosta, üllata teda keerukama pärimisega. Näiteks:

  • Millise sõnaga sa tänast päeva kirjeldaksid?
  • Kas miski üllatas sind täna?
  • Kuidas erines tänane päev eilsest?
  • Millest õpetaja täna kõige rohkem rääkis?
  • Kellega sa täna kõige rohkem koos aega veetsid?

Mida vanem on laps, seda detailsemad võivad olla ka küsimused. Räägi lapsega sellest, kas teda aidati ja kas tema aitas kedagi, kas ta muretses millegi pärast, mille pärast ta oli uhke, mis tegi teda rõõmsaks või vihaseks, mis mõjus hirmutavalt. Kõik need on teemad, mis sobivad õhtusöögiaegseks vestluseks, kuid kui sa tahad lapse käest esmase info kätte saada kohe, kui ta on koju jõudnud, tasub proovida eelmainitud küsimusi, mis on veidi paremad kui pelgalt «Kuidas läks?».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles