Haiglase armukadeduse kolm peamist põhjust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veidike armukadedust on kahtlemata normaalne. Suurem osa meist on suhte mingis järgus tundnud armukadeduse ebameeldivat pistet, kuid tavaliselt läheb see peagi üle.

Armukadedust tuntakse kartes, et hinnatud side armsamaga võib katkeda ning ta leiab enda kõrvale kellegi teise. Kui enamik kogeb armukadedust vaid aeg-ajalt ja leebel kujul, siis on ka neid, kes on patoloogiliselt armukadedad. Need, kes on ekstreemselt armukadedad, ei suuda enamasti ka suhet pikalt hoida, selgitab Psychology Today.

Evolutsioonipsühholoogid on armukadedust uurinud juba aastaid ja leidnud, et kui mehed on rohkem armukadedad füüsilise petmise pärast, siis naised kardavad rohkem emotsionaalset truudusetust. Kliinilised uuringud meeste ja naistega näitavad seevastu, et mitut tüüpi laastavat armukadedust esineb nii meeste kui naiste seas.

Ebakindlus

Ebakindlus on kõige sagedasem armukadeduse põhjustaja. Niinimetatud alaväärsuskompleks on tunnus haavatud egost ja madalast enesehinnangust, mis võib inimese käitumist mõjutada – näiteks armukade mees, kes ei tunne end suhtes kindlalt, ei usu, et ta oleks piisavalt hea ja väärt mees, et naine oleks temast pikemat aega huvitatud. Kusjuures ebakindlus ei pruugi olla kõiki eluvaldkondi hõlmav: näiteks võib muidu tark ja edukas naisadvokaat, kes oma tööga saab suurepäraselt hakkama, tunda end suhtes ebakindlalt ning olla seetõttu äärmiselt armukade. Kas üldiselt on tegu ebakindla naisega? Ei, aga romantilises suhtes võib ta armukadedus küündida äärmusteni.

Kinnisideed ja ülemõtlemine

On inimesi, kes on sageli kinnisideede küüsis ja mõtlevad endale probleeme välja. Säärase üldise kognitiivse mõtlemisstiili puhul võidakse kalduda üle mõtlema ka suhteprobleemide puhul. Sundmõtetega inimesele on teadmatud kõige raskem. Kui suurem osa inimestest saab teadmatuga teatud määral hakkama, siis kinnismõtetega naine või mees ei suuda taluda seda, kui ta ei tea, kus tema partner parasjagu on. Selle asemel, et kallimat pimesi uskuda, hakkab ta välja mõtlema erinevaid põhjusi, mis võiks kaasat kinni hoida. Enamasti on need põhjused tema kujutlustes negatiivsed. 

Paranoiline isiksus

Paljud äärmiselt armukadedad inimesed on paranoilised ka üldise ellusuhtumise poolest. Kuigi kõige tõsisemate juhtude puhul on tegu juba paranoilise skisofreeniaga, siis enamasti on tegu paranoilise isiksuse leebema versiooniga. Paljudel meestel ja naistel võib olla paranoilisi omadusi, kuid need pole piisavalt tõsised, et vastaks paranoilise isiksusehäire diagnoosile. Kerge või mõõduka paranoia puhul on inimesel teisi raske usaldada ja ta näeb tihti teiste soovide taga pahatahtlikkust. Enamasti tunneb selline isiksuse tüüp, et tema on ohver, teised kiusavad teda ja tahavad talle liiga teha. Ta kahtlustab, et teised tahavad ta eesmärke nurjata ja tema tööd endale saada. Sageli tundub talle, et teised alandavad ja tõrjuvad teda, isegi kui kõrvaltvaatajad kinnitavad, et see pole tõsi. Paranoilised mehed ja naised on enamasti ka teiste süüdistajad, kes ei taha enda vigade ja eksimuste eest vastutada. Samal moel hoiavad nad ka vankumatult kinni mõttest, et partner petab ning ükski asitõend ei veena neid vastupidises.

Reaalsus

Kui armukadedalt inimeselt uurida, kas tema meelest on see tunne õigustatud, leiab ta kindlasti palju näiteid, mil armukadeduseks oli põhjust. Ta võib ka öelda, et endine kallim pettiski teda. Aga kas see oli ühekordne juhtum või on armukadedushoogude vahel muster? Kui tunned väga suurt armukadedust, siis mõtle, kas tundsid sama ka varasemates suhetes või on su mure ainult praeguse suhte pärast. 

Kui sa ei ole varem palju armukade olnud, ei olegi tõenäoliselt praeguses suhtes probleemiks armukadedus. Võib-olla annavad su instinktid märku, et oled suhtes inimesega, keda ei suuda usaldada. Sel puhul pole sa armukade vaid pigem mures ja umbusklik. Kui sa ei ole varem armukadedust välja näidanud ja partner nimetab sind armukadedaks, teeb ta sinu tundeid maha. See on märk, et su mure võib olla õigustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles