Ööajal töötamine rikub ema unerütmi

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lapsed õhtul magama pandud, lähevad mõned emad otsekui uuele päevaringile, näpistades aega väärtuslikust uneajast. Tuntud emadest on näiteks lauljatar ja muusik Lea Liitmaa ajakirjanduses öelnud, et teeb tööd öösiti, kui teised magavad.

Naine.postimees.ee küsis Tartu Ülikooli unemeditsiini vanemteadurilt Marlit Veldilt, mida toob endaga kaasa uneajast töötamine emale.

«Päris kindlasti ei ole see hea. Ma arvan, et see ei ole hea ei emale ega ka lastele mitte. Parem on ikkagi, kui ema sel ajal magab, mitte ei tööta. Sest pinged ju kanduvad ka üle,» leidis ta. Märkimisväärne tagajärg on aga unerütmide segamini minek.

«Ema enda une-ärkveloleku rütm läheb segi. Mul on mitmed patsiendid, kes on oma eluolu tingimuste tõttu pidanud vahetama öö ja päeva ära. Pärast on see tagasi vahetamine väga keeruline.»

Uneajal on Veldi sõnul aktiivsed teatud piirkonnad, kust lähevad käsklused hormoone tootvatesse organitesse. Hormoone hakatakse tootma ning tekkinud hormoonide kontsentratsioon ringlevas veres tagab teatud une staadiumi – erinevates une staadiumites on neurohormonaalne regulatsioon erinev.

Uni koosneb erinevates osadest. Õhtupoole ööd on ülekaalus sügav uni, mil organism taastub kuni rakulise tasandini, tagades füüsilise poole taastamise, ning hommikupoole ööd on ülekaalus unenägudega uni, mis on vajalik emotsionaalse poole jaoks, õpitu ja vaimse omandamiseks ja säilitamiseks. Mõlemad on unespetsialisti sõnul äärmiselt olulised.

«Seda on järjest rohkem nüüd kindlaks tehtud, et kui meie organismil on siiski ette nähtud uneaeg, siis see ei tähenda vaid seda, et me lähme magama, vaid meie neurohormonaalne rütm läheb ka sellesse samasse staadiumisse, mis magamise ajal, ja see toimub regulaarselt,» selgitas ta, miks ei ole hea öö- ja päevarütme ära vahetada.

«Mina näiteks mäletan, kui mul endal olid kaksikud lapsed väikesed, siis ma läksin mõnikord nendega kell kaheksa koos magama, sest ma olin tõesti nii väsinud, ja ärkasin ka koos nendega.

Oleneb, mis vanuses lapsed on, aga mulle tundub, et oleks õigem koos lapsega magada. Muidu tekivad väga suured unevõlad, sest ikkagi väike laps ju väsitab ka.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles