Elustiil retsept: väikesed energiapommid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Ilover
Mari-Liis Ilover Foto: Mari-Liis Ilover

Toidublogija Mari-Liis Ilover teab kärmet ja tervislikku energiasüsti, millega võib laps end pärast kooli kosutada.

Mäletan, et lapsena koolist tulles oli mul alati kõht hirmus tühi ja jaks otsas. Selle asemel, et ema tehtud tervislikku köögiviljasuppi soojendada, oli tarvis kiiresti-kiiresti midagi turgutavat, toekat ja... magusat. Kärmet energiasüsti. Siis saigi segatud kausitäis rammusat hapukoort suhkru ja kakaoga. Magusaports sisse ja küll siis pärast jõudis seda suppi ka süüa.

Eks tänapäeva lastel on samamoodi: koolist, trennidest, huviringidest koju jõudes tekib tühjakspigistatud sidruni tunne. Et energia kiiresti taastuks ja oleks jaksu edasi toimetada, sobivad hästi kommimõõtu energiapallid. Valmistamine on pealegi imelihtne.

Olen meisterdanud neid kokandustunnis koos lasteaialastega ja nemadki said suurepäraselt hakkama. Mis põhiline – kõik söödi ära. Komme võibki valmistada lapsega koos, kuid need lapsed, kes juba köögikombainiga hakkama saavad, oskavad energiapommid ise vaevata valmis teha.

Hoolimata korralikust energiasisaldusest on tegu tervisliku maiusega, sest suhkrut ega ühtegi muud töödeldud ega rafineeritud toiduainet neis ei leidu. Suhkru ülesannet täidavad edukalt kleepjasmagusad datlid. Mida värskemaid ja pehmemaid kuivatatud datleid kasutada, seda parem. Muide, kui massile lisada rummiessentsi, on tulemus sarnane vana kooli rummikookidega.

tervislikud trühvlid

•    u 18 tk

•    200 g mandleid

•    180 g kuivatatud datleid (u 15 tk)

•    2 sl kookoshelbeid

•    2 sl kakaopulbrit

•    sutsuke soola

•    pallide veeretamiseks paar supilusikatäit kookoshelbeid

Kui datlitel on sees kivid, eemalda need. Tõsta kõik ained köögikombaini. Purusta tihedaks kleepjaks massiks, selleks kulub umbes kaks minutit. Võta lusikaga segu peopesale ja vormi ümarad pallikesed. Veereta kookoshelvestes. Pallid seisavad külmkapis kaetud karbis nädala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles