Naine tunnistab: lõpetasin antibeebipillide võtmise ja see oli mu elu parim otsus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibeebipillid ei kaitse suguhaiguste eest.
Antibeebipillid ei kaitse suguhaiguste eest. Foto: SCANPIX

Nicole Rupersburgi on alates teismeeast kimbutanud peavalu. Seda võisid põhjustada erinevad asjad: vedelikupuudus, väsinud silmad, kuupuhastus. Iga asi tekitas tal erineva tugevusega peavalu, ent iga kord oli peavalu etteaimatav ja tüütu.

Ent selle aasta alguses juhtus midagi uut. Nicole oli oma korteris ja tundis, et peavalu hakkab vaikselt ligi hiilima, järsku muutus ta silmanägemine aga ähmaseks. See kestis tunde. Ta ei saanud tööd teha, ta ei suutnud lugeda. Lõpuks heitis ta voodisse pikali ja ootas, et nägemine taastuks, kirjutab Good Housekeeping.

See juhtus vaid ühe korra. Paar kuud hiljem käis naine günekoloogi juures, kellega ta varem polnud kokku puutunud. Arst küsis temalt peavalude kohta, mis olid märgitud naise terviseloos. «Kas viimase aasta jooksul on juhtunud midagi ebatavalist?» uuris arst.

Esimese hooga vastas Nicole eitavalt, kuid siis meenus talle see üks kord, kui nägemine muutus ähmaseks ja ta rääkis sellest arstile. Arst vaatas teda murelikult. «Ma pikendan praegu beebipillide retsepti, aga ma tahaksin, et sa lõpetaksid nende võtmise järgmisel aastal,» ütles arst ja selgitas, et antibeebipillid võivad suurendada rabanduse riski ja kuna Nicole tegi aeg-ajalt ka suitsu, peab ta antibeebipillidega lõpparve tegema hiljemalt 35. eluaastaks. Selle ajani oli tal rohkem kui aasta.

Järgmisel päeval ostis naine beebipillid välja, aga kui saabus aeg, mil ta oleks pidanud esimese tableti võtma, otsustas ta seda mitte teha. Nicole oli antibeebipille võtnud 18 aastat ja tal polnud aimugi, mis võib juhtuda siis, kui ta lõpetab nende võtmise. «Ma teadsin, millised kõrvalmõjud võivad beebipillidel olla, aga mis juhtub mu kehaga siis, kui ma ei võta neid enam? Kõhuvalu? Nädalatepikkune veritsemine?» muretses ta.

Enne lõpliku otsuse tegemist guugeldas Nicole võimalikke sümptomeid. Ta avastas, et tal võivad tekkida vistrikud, aeg-ajalt võib esineda veritsust ja kuupuhastus võib muutuda ebaregulaarseks. Samas tuleb arvestada, et iga keha on erinev ja hormoonide kokteil ei pruugi kõigile samamoodi mõjuda. Nicole teadis seda ja ta oli kindel ka selles, et ega enne ei tea, mis teda ees ootab, kui ta ei proovi. 

Mis siis juhtus?

Esimene nädal oli tema sõnul tõeline põrgu. «Mu emotsioonid olid kontrolli alt väljas. Ma olin tusane ja tujukas, iga emotsioon mõjus kurnavalt. Mul oli mitu nädalat ebameeldiv puhitustunne. Mu rinnad olid väga õrnad. Ma olin peaaegu valmis uuesti beebipille võtma ja riskima rabanduse saamisega,» sõnas Nicole.

Aga siis läks see kõik mööda. Esimene kuupuhastus oli õigel ajal, aga sellega kaasnev kõhuvalu oli palju leebem ja tal oli vaid kerge peavalu. Kuupuhastus kestis ka lühemat aega kui enne. «Hea küll,» mõtles ta,«mu keha alles kohaneb. Vaatame, kuidas edasi läheb.»

Veritsust ei esinenud, vistrikke küll tekkis, aga nahk polnud tal kunagi laitmatus korras olnud. Järgmisel kuul kestis kuupuhastus ainult kolm päeva - beebipillide võtmise ajal kestis see vähemalt kuus päeva. Kõhuvalu peaaegu ei esinenud ja Nicole'i suureks üllatuseks olid peavalud kadunud.

Ent kõige suuremaks muutuseks peab naine ise seda, et ta meeleolu ei kõigu enam nii palju kui beebipille võttes. Tema sõnul koges ta iga kuu vähemalt kaks nädalat meeletut viha, süvenevat depressiooni, suurt ebakindlust ja palju muid ebameeldivaid tundeid. «Ma olin nii pikka aega kogenud suuri meeleolukõikumisi, seega seda muutust ei saa nimetada meeldivaks üllatuseks. See oli elumuutev kogemus,» rõõmustas Nicole.

Naise sõnul ei osanud ta sellist muutust ette aimata. Igaüks reageerib östrogeenile erinevalt ja ilmselt ei koge igaüks ka sellist kergendust, kui otsustab beebipillide võtmise lõpetada. 

«Ma olen mõelnud, et need 18 aastat mu elus oleksid võinud ilma beebipillideta olla hoopis teistsugused,» ütles Nicole. «Elu, mida ma nii pikka aega olen teadnud ja tundnud, oleks võinud olla täiesti erinev.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles