Mida teha, et sul oleks terve päeva vältel rohkem energiat?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled märganud, et umbes poole tööpäeva pealt saab sul «aku tühjaks»? Sa pole ainuke, kellega nii juhtub. Kõige lihtsam tundub olevat omale uus tass kohvi valada, kuid leidub veel häid nippe, kuidas kindlustada, et sul jätkuks energiat terveks päevaks.

Naisteportaal Woman’s Day tõi välja neli moodust, kuidas energiataset terve päeva jooksul kõrgel hoida.

1. Sobita oma päevakavva mõni lihtsam füüsiline tegevus

Sulle võib tunduda, et füüsiline tegevus kulutab energiat ja muudab sind veel loiumaks, kuid tegelikult pole see sugugi tõsi. Teadlased on kindlaks teinud, et kõigest üks keskmise intensiivsusega treening (nt 20 minutit rattasõitu või kerge jalutuskäik) võib oluliselt energiat juurde anda. Treeningu mõju on tavaliselt üsna kiire ja kestab vähemalt tund aega. Ent ära üle pinguta: pikem või intensiivsem treening võib suurendada väsimust.

2. Ära lükka hommikul äratust edasi

10-15 minutised vahed äratuste vahel lasevad sul kauem voodis mõnuleda, aga tegelikult pole asi seda väärt, sest äratuse edasilükkamine suurendab väsimust terve päeva jooksul. Tulemuseks on see, et sa pole välja puhanud ja sa haigutad terve päeva. Kui sa pole valmis esimese äratuse peale voodist tõusma, lükka äratust ühe korra edasi, aga mitte rohkem. Kasuta vahepealseid minuteid ärkamiseks, ära lase endal uuesti unne vajuda.

3. Söö lõunat… kaks korda

Enamik inimesi tunneb iga 3-4 tunni tagant nälga. Kui sa sööd hommikusööki kell 8 ja lõunat kell 12, siis kella 15 paiku tahab keha uuesti toitu, vastasel juhul võib juhtuda, et muutud väga loiuks. Ent ära võta vahepalaks kartulikrõpse või midagi muud ebatervislikku. Selleks, et sul jätkuks energiat õhtuni, lisa oma söögikorda valke, rasvu ja süsivesikuid. Kõik see kokku võiks sisaldada umbes 300 kilokalorit – sellest peaks piisama, et kõhtu täita, kuid sul ei tohiks tekkida rasket tunnet. USAs on populaarseks valikuks näiteks maapähklivõi, mida leidub ka meie poodides. Määri maapähklivõid täisterasaiale, võid sellele lisada veel veidike mett. Kõrvale joo väherasvast piima või jogurtit ja söö ära ka mõned õunaviilud. Selline toidukord peaks aitama väsimust eemale peletada ja aitab vältida seda, et sa ei läheks pärast tööd rämpstoitu ostma.

4. Kiire energiasööst nüüd ja kohe

Kas teadsid, et venitusharjutused võivad kehale väga palju energiat anda? Selle asemel, et hommikul kohvi juua, venita parem. Seisa nii, et jalad oleksid umbes puusade laiuselt harki ja põlved veidi kõverad. Kummardu ettepoole, suuna pea ja käed põranda poole. «Voldi» käed pea kohal kokku, hoides ühe käega teise käe küünarnukist kinni. Hinga aeglaselt, siruta oma kael välja. Kõiguta end ühelt küljelt teisele kolme hingetõmbe jooksul, seejärel kõiguta end ette-taha samuti kolme hingetõmbe jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles