Kas alkoholi joomine soosib ülesöömist?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul on kombeks õhtuti napsitada, võid maadelda liigse kehakaaluga ka siis, kui sööd tervislikult ja teed järjepidevalt trenni. Teadupoolest võivad alkohoolsed joogid olla väga kaloririkkad, kuid see pole ainus põhjus, miks alkohol kaalulangetust nurjab.

Doktor William J. A. Eiler II avaldas väljaande Obesity juulinumbris uuringu, milles selgitab lahti, kuidas mõjutab alkoholi tarbimine aju tundlikkust toidulõhna ja söögiisu tajumisel, vahendab Hello Healthy.

Teadustöö abil leiti, et söögieelne naps võib tõsta söögiisu nii palju, et vintis peaga eelistatakse rammusamat toitu kui tavaliselt. «Nn aperatiiviefekti tuntakse juba mõnda aega, kuid siiani pole välja selgitatud täpset selgitust, miks alkohol inimesele nõnda mõjub,» sõnas William J. A. Eiler II. «Meie uuringu tulemused näitavad, et alkoholi mõjul võivad toidulõhnad tunduda isuäratavamad. Ning kui toit lõhnab paremini, kipume seda ka rohkem sööma.»

Uuringus osales 35 tervet naist, kellele manustati tilguti kaudu ühe katse ajal alkoholi ning teise katse ajal platseebo-efektiga vedelikku. Katsealustele ei antud jooki kätte, sest uuringu eesmärgiks oli vaadelda just aju rolli alkoholi tarbimisel nii, et välistada maos toimuva mõju. Hiljem mõõdeti katses osalejate aju reageeringuid toidulõhnale ja teistele lõhnadele. Nõnda selguski, et kui naiste veres oli alkoholi, tahtsid nad süüa rohkem kui kainena. 

Seda, kui suur kogus alkoholi söögiisu tõstab, tuleb uurijate sõnul eraldi täpsemalt uurida. Uuringus tilgutati naistele nii palju alkoholi, mis võrdub umbes paari klaasi veiniga. 

Kui soovid oma kaalul silma peal hoida, siis mõtle järele, kas tahad enne söömist oma isu napsiga veelgi tõsta. Kaloririkas käsitööõlu enne sööki võib olla üks põhjustest, miks sul ei õnnestu vaatamata kõigile pingutustele kaalust maha võtta. Peale selle, et alkohoolsed joogid on iseenesest kaloririkkad, paneb nn aperatiifiefekt sind veelgi rohkem sööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles