Uuring: meeste poolt domineeritud kontoris töötamine tekitab naistes stressi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Indiana Bloomingtoni ülikooli teadlased tegid kindlaks, et neil naistel, kes töötavad meeste domineeritud kontorites, on kõrgem stressitase kui naistel, kelle kolleegid on valdavalt naised.

Teadlased jälgisid 440 ameeriklanna stressihormoone. Kõik uuringus osalenud naised töötasid kontorites, kus 85 protsenti töötajatest olid meessoost (nt inseneribürood, ehitusettevõtted). Teadlane Bianca Manago märkis uuringu pressiteates, et naistel, kelle kolleegideks on valdavalt mehed, on stressihormooni kortisooli tase päeva jooksul vähem tervislik kui naistel, kes töötavad koos sookaaslastega, vahendab Glamour.

Kortisool vallandub kehas stressisituatsioonis ja kõrge kortisooli tase võib häirida keha normaalseid funktsioone, millega võib kaasneda kehakaalu kõikumine ja südameprobleemid.

Miks aga tekitab meestega koos töötamine naistes stressi? Teadlaste sõnul on asi selles, et meeste seltskonnas võib naine tunda end üksikuna, tal võib tekkida tunne, et teda ei mõisteta ega toetata. Lisaks on kindlaks tehtud, et sellistes kollektiivides on üsna suur tõenäosus, et võib esineda seksuaalset ahistamist. Teadlaste hinnangul võivad kõik need faktorid tekitada kroonilist stressi.

Kuigi paljud võivad väita, et stress kuulub igapäevaelu juurde, võib krooniline stress põhjustada terviseprobleeme (nt ärevust, uneprobleeme, kaalutõusu, südamehaigusi). Kui tajud tööl, et praegune olukord ei mõju sulle soodsalt, peaksid kaaluma töökoha vahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles