Miks ei tasuks kritiseerida naisi, kes ei soovi lapsi saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läbi aegade on kritiseeritud naisi, kes otsustavad lapsi mitte saada. Nüüd on aga uued ajad ja otsus lapsi saada pole enam niivõrd mustvalge teema.

Lifehack pani kirja mõned põhjused, miks ei tasuks kritiseerida naisi, kes ei soovi lapsi saada.

1. Ühiskond on pikka aega eeldanud, et naised saavad lapsi

Kuigi leidub naisi, kes tahavad väga lapsi sünnitada ja emaks saada, leidub ka neid, keda see mõte ei eruta. Paljusid üllatab aga see, kui naine tunnistab, et ta ei soovi lapsi, sest paljudes kultuurides väärtustatakse naisi just seetõttu, et nad on võimelised sünnitama. Emaks olemiseks on tarvis palju kirge, seega tasuks olla avatud mõttemaailmaga ja austada neid, kes on otsustanud selle sammu vahele jätta.

2. Kehas toimuvad füüsilised muutused, mis pole sugugi kerged

Lapseootuse ajal toimuvad naise kehas väga suured muutused, mis võivad tekitada lausa füüsilist ebamugavust või valu. Võid märgata oma kehal venitusarme, millest on väga raske vabaneda. Paljude naiste jaoks on see mõte hirmutav ja nad ei soovi, et keha muutuks neile võõraks.

3. Lapsega kaasnevad olulised majanduslikud muutused

Kui oled otsustanud lapse saada, siis sa hakkad perekonda looma. Eelnevalt tasuks hoolikalt läbi mõelda, kas sa saad seda endale üldse lubada. Koos lapsega tulevad sinu ellu väljaminekud, millele sa varem pole kordagi mõelnud. Sinu elus on juures üks inimene, kellele süüa ja rõivaid osta, kes vajab peavarju ja kelle eest tuleb kogu aeg hoolitseda. Maailmas tehtud statistika on näidanud, et kõige vaesematest inimestest moodustavad üksikemad märkimisväärse osa. Järgmine kord, kui tahad mõnele naisele ette heita, et tal pole lapsi, mõtle hoolikalt, kas ja mida öelda.

4. Karjäärivalikud, unistused ja ambitsioonid muutuvad

Mõne naise jaoks on lapse saamine suurima unistuse täitumine. Teise jaoks on aga olulisemad karjäär ja kodu kujundamine, ta ei pruugi üldse mõeldagi sellele, et tema elus võiks olla laps. Mõni naine näeb lapsesaamist lausa unistuste purunemisena, kuna see on oluline elumuutus.

5. Lapsevanemaks olemine pole sugugi lihtne

Ilmselt oled nii mõnegi sõbra suust kuulnud, et lapsega koos tuleb ellu palju õnne ja rõõmu. Aga keegi ei julge mainida unetuid öid, kesköiseid söötmisi või kakaseid mähkmeid. Sa võid arvata, et tead, mis sind ees ootab, aga kuni sa pole ise lapsevanemaks saanud, pole sul õrna aimugi. Mõned naised ei soovigi seda teada saada ja selle eest ei tasu neid materdada.

6. Lapsesaamine ja lapsekasvatamine pole sama asi

Lapsesaamine ja sõna «lapsevanem» käivad käsikäes. Lapsekasvatamine sobib aga palju paremini kokku sõnapaariga «lapse kasvataja». See on asi, mis eeldab inimeselt eluaegset pühendumist, see pole ajutine ettevõtmine. Kõik naised ei soovi sellist vastutust võtta.

7. Mõned naised ei pelga üksiolekut

Praegusel ajal on väga palju naisi, kes lähenevad 30. või 40. eluaastale ja on endiselt vallalised. Paljude jaoks on see teadlik valik. Nad pole leidnud sobivat partnerit või nad naudivad vabadust ja vallaliseelu. See on nende elu, nende valik. Mingil põhjusel avaldatakse neile siiski survet, et nende perekond peaks koosnema mitmest inimesest.

8. Lapsesaamine on isiklik otsus

Õnneks on praegusel ajal mehed ja naised võrdsemad seisus kui varem. Seega kui naine otsustab, et ta ei soovi last saada, siis ei tasuks seda otsust kritiseerida ega talle survet avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles