Dagmar Lamp: kuidas olla mees, kes meeldib kõigile naistele?

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuulsin täna tööle sõites raadiost, et väidetavalt meeldivad naistele mehed, kes on mossis moega ja kergelt ülbe suhtumisega. Hakkasin autoroolis laia häälega naerma ning naersin terve Liivalaia tänava. No ikkagi teaduslik uuring ja puha! Ju siis ongi nii, et klišeel strong and silent on tõepõhi all. Muidugi lisanud teadlased, et see töötavat vaid esmamulje korral ning et tegelikult naised siiski ülbikutega koos ei taha olla.

Sulatõsi! Pole midagi vastikumat mehest, kes on ennast täis, ülbe ja veel selle põhjalt agressiivne. Eriti vastikud on need tüübid, kes käituvad halvasti endast nõrgematega, laiavad teedel-poodides-kontorites ning arvavad, et kogu maailm on loodud neid teenindama.

Ma ütlen vahel oma meessoost tuttavatele, kes üldiselt on kõik hästi toredad (ja sellised mehed, kes peakski meeldima kõigile naistele), et kõige olulisem on mitte olla See Kutt. Kes on See Kutt?

See Kutt on mees, kes avaldab arvamust, et äkki siiski riietud sa liiga provokatiivselt ning sul ei peaks olema midagi kobiseda, kui tänaval järele vilistatakse või mehed häbitult dekolteesse piiluvad.

See Kutt on mees, kes annab naistele hinnanguid selle põhjal, kuidas nad välja näevad – «Vahi, milline nohik! Kae, miuke prill! Kõnni edasi, paksmagu!»

See Kutt on mees, kes ütleb sulle, et sa peaksid käituma rohkem «naiselikumalt» või et viis, kuidas sa suhtled / naerad / räägid, ei ole «sobilik».

See Kutt on mees, kes irvitab sõbra üle: «Hähää, sa oled täiesti eide tallaalune! Mis mõttes sa ei viitsi täna õhtul jooma tulla?»

See Kutt on mees, kes annab sõbra naise kohta hinnangu: «Täiega kuum piff, voodis nagu pornostaar, ah?»

See Kutt on mees, kes vabandab diskol sind käperdava sõbra välja: «Ah, ära pane talle seda pahaks, ta on lihtsalt võtnud veits, muidu on ta täiega normaalne tüüp, ausalt!»

See Kutt on mees, kes sinu kurtmise peale, et võõras mees ajas ebameeldivalt ligi, vastab: «Ära põe, ta ju üritas ainult komplimenti teha.»

See Kutt on mees, kes kuuleb, et sõbra ekstüdruk on leidnud uue mehe ja kommenteerib: «Tüüpiline naine – kohe vaja järgmise otsa ronida…»

See Kutt on mees, kes sõna võrdõiguslikkus peale teatab: «Mis, sa oled üks neist karvastest feministidest vä?»

See Kutt on ka mees, kes sinu palve peale aidata tõsta rasket kotti, lajatab: «Aga ise te ju tahate, et teid ei diskrimineeritaks!»

Kuidas siis olla mees, kes meeldib kõigile naistele? Selle asemel, et olla See Kutt, ole parem mees, kes suhtub kõikidesse ümbritsevatesse austusega ning kui ta näeb ebaõiglust, sekkub. Ole parem mees, kes sekkub ka siis, kui See Kutt teeb solvava märkuse. Ole parem mees, kes märkab stereotüpiseerimist, kastidesse surumist ja diskrimineerimist ning püüab käituda teistmoodi.

Ole parem mees, kes meeldib kõigile naistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles