Soovitused vasakukäelistele kooliõpilastele

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erinevate uuringute andmetel on 10–12 protsenti maailma elanikkonnast vasakukäelised. See on vähemus, kes saavutab vasaku käega tõhusamaid tulemusi kui paremaga. 

Apollo toob algava kooliaasta eel esile soovitusi, mis muudavad vasakukäelistel meie paremakäelises ühiskonnas tegutsemise lihtsamaks.

Soovitused vasakukäelistele kooliõpilastele:

  • Vasakukäelised lapsed peavad valima koolis, töölaua taga või söögilaua taga endale sellise koha, mis lubab neil istuda mõnest paremakäelisest lapsest vasakul pool, laua otsas või teise vasakukäelise kõrval, nii et kaks naabrit ei hakka teineteist takistama.
  • Võimaluse korral peab valgus langema töölauale paremalt või eest.
  • Kirjutades peavad käed laual olema nii, et parema käe küünarnukk on veidi üle laua serva. Parem käsi hoiab vihikut. Vasak käsi peab saama vabalt liikuda mööda joont üles ja alla.
  • Võimalusel tasub kirjutamiseks valida kiirestikuivava tindiga tindipliiats või pastakas, et kirjutades käsi ei määrduks ega kirjutatud sõnu laiali ei ajaks.
  • Vasakukäelistel on kalduvuseks alustada tähtede kirjutamist nii-öelda tagumisest otsast, see aga sunnib neid katkestama kirjutamist sagedamini, kui see tegelikult vajalik oleks, ja muutma sulepea liikumise suunda. Seetõttu on soovitatav järgida üksikute tähtede õppimisel tavapäraseid (paremakäeliste) liigutusi. Kui lastel on juba välja arenenud teistsugused tähtede kirjutamise viisid, mida nad kasutavad automaatselt, siis sageli ei ole enam võimalik olukorda muuta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles