Tosin hüva nõu lapse tervise hoidmiseks

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Piisav hulk joogivett, hammaste tervis, hea uni - need on ühed peamised tegurid, mille eest tuleb hoolitseda, tagamaks lapse hea tervis ja areng. Mirror.co.uk jagab kokku tosin erinevat soovitust lapsevanematele kooliealiste laste tervise hoidmiseks.

Pudel vett kooli kaasa

Lapsed, kelle organism ei saa piisavalt vett, ei saa nii hästi klassiruumis hakkama. Kerge veepuudus võib kaasa tuua nii pearingluse, -valu kui ka väsimuse, ühtlasi väheneb keskendumisvõime.

Perelõunad

Lapsed, kes saavad osa perelõunatest, söövad üldjuhul tervislikumat toitu. Samuti on need lapsed ühe kolmesaja teismelisega uuringu põhjal vähem rahutud ja paremas meeleolus.

Hoolitse õhu eest ruumis - kasvata taimi

Norra Põllumajandusülikooli uurimuse kohaselt saab köha, peavalu ja kurguvalu vähendada 20 kuni 40 protsenti lihtsalt sllega, et ruumis kasvatataks mõnd taime.

Vaheta ja uuenda vana hambahari

Kui muret tekitab hammaste harjamine tavalise hambaharjaga, võib kaaluda elektrilise hambaharja soetamist, millega saab hambaid lühema ajaga ja efektiivsemalt puhtaks.

Kontrollige lapse silmi

Üks viiest lapsest võib koolis kannatada selle tõttu, et tal on probleeme silmanägemisega Briti Royal National Institute of Blind andmeil. Nõnda võib lihtsalt arvata, et lapsel on õpiraskusi või probleeme keskendmise ja kuulekusega, samas kui ainus, mis nad vajavad, on prillid.

Kalaõli mõjub hästi ajule arengule

Oomega-3 ja oomega-6 kalaõlid mõjuvad hästi lapse aju arengule ja parandavad ajutegevust.

Kallistage lapsi!

Mitmed uurimused on näidanud, et mitte miski pole olulisem lapse emotsionaalsele, füüsilisele ja intellektuaalsele tervisele kui üks lohutav, turvatunnet pakkuv kallistus.

Kontrollige koolikotti

Rasked koolikotid võivad rikkuda lapse kehahoiaku ja põhjustada pikaajalisi seljakahjustusi. Kotist tuleks välja sorteerida kõikvõimalik kraam, mida tegelikult sel päeval vajal ei lähe. Samuti tuleb lapsele selgitada, et ranitsat tuleb kindlasti kanda kahele õlale asetatuna. Veenduge, et rihmad oleksid kohendatud nii, et seljakott hoiaks võimalikult selja lähedale ning et koti kaal oleks ühtlaselt jaotatud vöökohast ülevalpool.

Lülitage välja kõik magamistoa ärritajad

Vilkuv valgus telekast, arvutist ja mobiiltelefonidest takistavad lastel tootmast unehormooni melatoniini, nii et nad ei saa korralikult magada ja end välja puhata. Selle tulemusena võib kasvada vajadus rohkem süüa ning teisalt väheneda liikumisvajadus.

Toetavad ja mugavad jalanõud

Laste jalanõud peavad olema tugeva toega, hoidmaks ära liigese- ja pahkluuvalusid. Vältida tuleks liiga õhukese sisetallaga jalanõusid ning sportimiseks eelistada spetsjalanõusid tennistele.

Mahlajoomisel eelistage kõrt

Jooke tuleks lahjendada, et vähendada nende hambaid kahjustavat mõju, efektiivne on seejuures kõrs, mis vähendab mahla kokkupuudet hambaemailiga. Vältige liiga happeliste jookide või mahlade andmist vahetult enne magaminekuaega.

Lapsed magama enne 9!

Algkooli õpilased vajavad 11 kuni 13 tundi uneaega aju arenguks ja kasvuks. Hilisem magamaminek teeb ka uinumise raskemaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles