Unepuudus, emotsionaalsus, nõrk tervis ehk märke, et su elus on liiga palju stressi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimsetest probleemidest ei julgeta rääkida.
Vaimsetest probleemidest ei julgeta rääkida. Foto: SCANPIX

Kui sinu elus on olnud perioode, mil sind painab stress, siis ilmselt tead, et stressi tõttu võib tekkida tunne, et sa pole sina ise. Oled väsinud ja kurnatud ning tekib tunne, et sinust on saamas liikuv inimvare. Võisid endamisi mõelda, et see stress tapab su, kuid ometi pidasid vastu.

Jah, sa pidasid vastu, aga kas sa tegelesid ka stressiallikaga? Kas sa üritasid oma elu vähem stressirohkeks muuta? Järgnevalt on välja toodud kümme märki, et su elus on hetkel liiga palju stressi, kirjutab Lifehack. Kui tunned end ära, palun võta midagi ette.

1. Sa oled väsinud

Kui oled terve öö korralikult maganud, kuid hommikul on ikka raske ärgata, siis ilmselt vaevab sind kliiniline väsimus. Doktor Jane Pernotto lausus, et stress röövib kehalt palju energiat, sest kõik organid teevad stressi tõttu rohkem tööd. Kuna sul tekib tunne, et keha teeb ületunde, ei piisa väljapuhkamiseks korralikust ööunest. Ürita stressi vähendada. Keha on sulle selle eest tänulik.

2. Sa ei saa magada

Kuigi sa võid kogu aeg olla väga väsinud, võib sul stressi tõttu olla uinumise ja magamisega raskusi. Stressi tõttu ei saa sa oma mõtteid välja lülitada ja muretsed pidevalt asjade pärast, mis sind järgmisel päeval ees ootavad ning seetõttu on ka uinumine raskendatud. Kuna sa ei saa magada, siis oled sa järgmisel päeval veelgi rohkem väsinud ja see suurendab stressi.

3. Sul on tervisega pidevalt probleeme

Kui sul esineb uneprobleeme, siis peagi võivad ilmneda ka terviseprobleemid. Keha on stressi tõttu kurnatud ja tal pole aega tervisemuredega rinda pista. Sul võib olla raskusi ka kõige tühisemast külmetusest vabanemisega. Uuringud on näidanud, et stressi ajal on immuunsussüsteem tavapärasest kuni 30 protsenti nõrgem. Sellises olukorras oleks mõistlik töölt vaba päev võtta ja lasta kehal puhata.

4. Sul on raskusi asjade meelde jätmisega

Stress tekib tavaliselt siis, kui inimestel on liiga palju kohustusi ja ülesandeid. Kui suured töö- ja elulised probleemid löövad lainetena pea kohal kokku, siis on raske kõiki asju kogu aeg meeles pidada. Kui avastad, et sul on raskusi kokkusaamiste meelespidamisega või sa ei suuda meenutada, kuhu sa oma koduvõtmed panid, siis ilmselt on stress hiilinud nii kaugele, et ühel hetkel saabub su murdumispunkt. Ära lase asjal edasi areneda ja otsi abi.

5. Sind piinab krooniline valu

Nagu mainitud, teeb keha stressi ajal kõvasti tööd. Väsimus ja kurnatus, mis sellest tekib, mõjutavad su keskendumisvõimet ja üldse kogu keha. Stressi tõttu on üsna tavaline see, et inimene kogeb peavalu või piinab teda mõni muu valu. Arva ära, miks mõjub massaaž pärast pikka tööpäeva niivõrd hästi? Sest keha on terve päeva pinges olnud ja lõpuks ometi saad end lõdvemaks lasta. Aga seda ainult kuni järgmise tööpäevani.

6. Sa ei tunne seksi vastu enam huvi

Stressi tõttu on su pea mõtteid täis ja seks on viimane asi, mis sind sel hetkel huvitab. See võib tekitada frustratsiooni ja sa tahaksid seda kuidagi muuta, aga kui selleks tekib võimalus, ei suuda sa asjale keskenduda või sul puudub seksiisu täielikult. Ürita rohkem trenni teha, kuna see aitab stressi vähendada.

7. Sa oled muutunud üliemotsionaalseks

Pole ka kuigi ebatavaline, et stressi tõttu puhkevad naised kergemini nutma. See võib juhtuda ka kõige tühisema asja pärast (nt keegi müksab sind ühistranspordis). 

8. Sul esineb seedehäireid

Pidev pingesolek võib tekitada palju ebamugavust, seda nii vaimses kui ka füüsilises mõttes. Oletame, et jõuad hommikul autoga töökoha parklasse ja tunned iiveldust. See iiveldus tekib negatiivsetest tunnetest, mis sind eesootava päeva suhtes valdavad. See võib tekitada ka seedehäireid, mis võivad viia oksendamise, kõhulahtisuse või muude hädadeni.

9. Su pea on uimane

Ilmselt oled kuulnud või lugenud, et stressi ajal tasuks lõõgastuda ning sügavalt sisse hingata. Ühtlasi tasuks sügavalt hingata ka siis, kui tunned, et sul hakkab tekkima kerge paanikahoog. Kui sul pole meeles korralikult hingata, siis muutub hingamine pinnapealseks ja see võib tähendada, et hapnikku on kehas ja peas vähem, mistõttu tekib kergesti uimasuse tunne. Kui sind tabab stress, ära hoia kõike endas. Ürita vältida tormi enne, kui see teeb su kehale ja mõistusele palju kahju.

10. Sa üritad omadega toime tulla

Pärast pikka tööpäeva võib olla kange tahtmine kodus veinipudel avada ja mõnda naljakat filmi vaadata. Selles pole ju midagi halba, kui sa just ei kasuta alkoholi selleks, et see aitaks su kehal lõõgastuda. Kui asi on nii, siis võib sul järgmisel hommikul olla veelgi suurem stress. Kui märkad, et oled hakanud lõõgastumiseks pöörduma alkoholi ja/või narkootikumide poole, peaksid kohe abi otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles