Ära söö end stressi!

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See pole ainult kiire tempo, mis sulle stressi tekitab – see võib olla ka vale toit. Potentsiaalselt toksiline toit – nagu rafineeritud suhkur ja töödeldud toit – paneb sind tundma suuremat stressi, sest vabastab suhkrut vereringesse liiga kiiresti. See tõstab stressitaset ja laseb organismi ka liiga palju insuliini, millel omakorda on suur osa rasva ladestamises, mistõttu kehal on raskem rasva põletada.

Liiga palju insuliini ja kortisooli moodustavad koos kombinatsiooni, mis põhjustab rasva topeltladestumise, see omakorda suurendab veelgi stressi, siia liitub ka suurenenud söögiisu. Tekib nõiaring – mida suurem on stress, seda rohkem toksilist toitu sa himustad, mis muudab stressi veel tugevamaks ja nii hakkab tsükkel korduma. Teiselt poolt annab puhas lahja toit sulle energiat pikema aja jooksul, alandades sellega stressitaset. Sul on vaja sellest tsüklist välja murda. Lihtsalt võta aeg maha, ära treeni liiga palju, väldi stressi tekitavaid toite ja söö rohkem selliseid, mis seda vähendavad.

Stressi tekitavad toidud

Maiustused – magusad näksid annavad sulle kiire energiasööstu, kuid põhjustavad seejärel veresuhkru järsu languse, nii et sa muutud loiuks, tunned stressi ning sul on raske keskenduda.

Töödeldud toiduained – need on rämpsu täis ja hävitavad su kehast vitamiine ning mineraalaineid, muutes sind vastuvõtlikumaks stressile. Usalda puhast ja lahjat naturaalset toitu.

Rämpstoit – uuringud näitavad, et halvast rasvast pungil toidud (burgerid, kartulikrõpsud jms) vähendavad su keskendumisvõimet, suurendades samal ajal stressi. Siit ka väsimus ja veider närvilisus, mis tekivad pärast kotitäie rasvase rämpstoidu söömist.

Soolane toit – see tõstab su vererõhku ja seeläbi suurendab stressi. Selle poolest on halvimad sink ja peekon ning töödeldud toiduained, mis on soola täis.

Kohv – liiga palju kofeiini kurnab su organismi, sest ujutab selle üle rasva ladustava kortisooliga. Piirdu ühe või kahe tassi mahekohviga päevas.

Alkohol – see stimuleerib su vaeseid ületöötanud neerupealiseid. Vähenda alkoholi, et anda neile näärmetele võimalust taastuda. Alkohol on ka täis suhkrut, mis muudab su toksiliseks ja paksuks. Inimesed arvavad ekslikult, et alkohol aitab neil lõõgastuda pärast rasket päeva, kuid tegelikult on mõju vastupidine – see viib terve keha veel suuremasse stressi.

Stressi vähendavad toidud

Marjad – need on tulvil C-vitamiini, mis aitab kehal stressiga toime tulla. Peale selle on neis palju kiudaineid, mis aitavad reguleerida veresuhkru taset.

Rohelised köögiviljad – tumerohelised köögiviljad aitavad täiendada keha vitamiinivaru. Söö neid võimalusel igal söögikorral, kuid veendu, et tegu on mahetootega.

Kalkuniliha – see sisaldab aminohapet L-trüptofaan, mis vabastab kehasse serotoniini (rahustavat hea enesetunde hormooni). Kalkuni söömisel on kehale rahustav mõju ja see võib aidata isegi paremini magada. Söö seda puhta ja lahjana, valides nahata mahekalkuni liha.

Maguskartul – rahuldab süsivesikute vajadust ja sisaldab rohkem kiudaineid ning vitamiine kui tavaline kartul.

Avokaado – need on kooresed, seega rahuldavad nad isu. Lisaks võib neis sisalduv hea rasv ja kaalium alandada vererõhku (ja seega stressitaset).

Pähklid – need aitavad ergutada väsinud immuunsüsteemi, lisaks on neis palju B-vitamiine, mis aitavad alandada stressitaset. Söö neid, kuid ära liialda kogustega. Peotäiest päevas on küllalt.

Bodyism Serenity – see stressi mahasuruv vitamiinide, mineraalainete, kiudainete ja valkude segu on parim päeva alustamise viis. See sisaldab magneesiumit, mis vähendab kortisoolitaset ja annab parema une (bodyism.com).

Katkend James Duigani raamatust «Puhas ja tervislik dieet», kirjastus Pegasus, 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles