Miks ei tasuks endise kallimaga sotsiaalmeedias sõbraks jääda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljudele on see olukord tuttav: lähed kallimast lahku, aga unustad ta sotsiaalmeedias oma sõprade seast kustutada. Või jätad selle sammu teadlikult vahele. Miks see pole aga hea mõte?

Võib juhtuda, et endise kallima tegemistel silma peal hoides tunned oma elu uhkust ja rahuldust, kuna eksi pilte ja postitusi vaadates tundub, et temal ei lähe sugugi kõige paremini. Eriti hea tunde tekitab veel see, kui endine kallim ei näe enam nii hea välja kui varem või kui ta jagab sotsiaalmeedia vahendusel teistega seda, et tema arvates on vallaline üsna igav olla, kirjutab Women's Health Magazine.

Selline käitumisviis kõlab üsna õelalt, kuid psühholoog Suzana E. Flores, kes on lähemalt uurinud seda, kuidas sotsiaalmeedia mõjutab inimeste lähisuhteid, kinnitas, et väga paljud inimesed teevad seda. Aga tekib küsimus miks? Miks me jätame endised kallimad oma sõprade hulka vaid selleks, et nende läbikukkumiste üle rõõmustada?

Florese sõnul võib üheks põhjuseks olla see, et kui suhe sai inetu lõpu ja endised kallimad ei saa omavahel hästi läbi, siis pole mingi ime, et ühe õnnetus pakub teisele rõõmu. Psühhoterapeut Fran Walfish ütles, et see, kui inimene jätab eksi sõprade hulgast kustutamata vaid seetõttu, et tema põrumist jälgida, ütleb nii mõndagi inimese enda kohta. «See pakub naudingut nartsissistile, kes meie kõigi sees peitub. See toidab mõtet, et just mina olin endise kallima jaoks parim kaaslane ja ilma minuta ei saa ta hakkama,» selgitas ta.

Flores tõi aga välja selle, et kui suhe lõppes hästi, siis pole selles midagi imelikku, kui endised kallimad jäävad sotsiaalmeedia vahendusel suhtlema. Kui aga suhte lõpp oli keeruline – ja nii kipub see sageli olema –, siis ei tasuks eksi sotsiaalmeedias alles hoida. «Endise kallima kannatustele keskendumine pikendab vaid sinu enda kannatusi,» lausus Flores. «Kõige parem oleks keskenduda iseendale ja oma õnnele.»

Kui suhe lõppes inetult, kas eks tuleks kiiremas korras sotsiaalmeediast kustutada? Kui teie suhe oli vägivaldne või mürgine ja eksiga suhtlemine võib sulle liiga teha, siis tasuks ta sotsiaalmeedias lausa ära blokeerida. Blokeerimine vähendab võimalust, et eks saab sinuga ühendust otsida. 

Kui teie suhe lõppes aga üksmeelselt, siis näitab eksiga sotsiaalmeedias sõbraks jäämine seda, et sa austad teda ja suudad teda võtta kui head sõpra. Aga veendu, et su tunded oleksid tõesti siirad. Kui märkad, et eksi kurvameelsus või põrumine tekitab sinus heameelt, võta ta pigem oma sõprade hulgast maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles