Mida peaks iga noor naine teadma depressiooni kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas tunned, et sa pole sugugi selline hulljulge noor naine, nagu teised eeldavad, et sa oleksid? Sellel võib olla reaalne ja tõsine põhjus.

Sa ei pruugi ise seda teada, aga sind võib painata depressioon. Cosmopolitan.co.uk pani kirja üksteist asja, mida iga noor naine peaks depressiooni kohta teadma.

1. Sinu tutvusringkonnas on vähemalt üks inimene, kes põeb depressiooni. Sulle võib tunduda, et kõik su sõbrad on äärmiselt õnnelikud ja muretud, kuid tegelikult võivad nad varjata seda, et neil on depressioon. Sellest lihtsalt ei räägita avameelselt.

2. Vahel võib tunduda, et jälgid teisi justkui klaasi tagant. See ei tähenda, et sa oled aru kaotamas. Depressiooni tõttu võib sul vahel olla tunne, et sa oled kui mõni mannekeen poeaknal ja jälgid tuimalt neid, kes sinust kogu aeg mööda kiirustavad. Ära arva, et oled aru kaotamas, depressiooniga lihtsalt tekivad sellised tunded.

3. Depressioon võib tekkida ka siis, kui sul on päris lahe elu. Laste ja noorte psühhiaater dr Stuart Goldman sõnas, et enamik inimesi kogeb depressiooni esimest korda 14-24-aastaselt. Kuigi sul oli õnnelik lapsepõlv ja sa ei mäleta ühtegi masendavat sündmust, võib sind 20. eluaastate alguses tabada depressioon ja sa ei pruugi sellele selgitust leida.

4. Kui elu lõpuks muutub rõõmsamaks, võid sa endiselt eelistada üksinda kodus olemist ja jäätise söömist. Sa võid tunda kergendust sellepärast, et raskemad ajad on lõpuks möödas, kuid sind hirmutab mõte, et see ei pruugi kauaks nii jääda.

5. Depressioon võib olla põhjuseks, miks sa pole nii hulljulge ja seksimaias kui teised sinuealised. Antidepressandid võivad seksiisu oluliselt vähendada, seega pole mingi ime, et sa ei tunne end seksika Victoria's Secreti modellina.

6. Selle asemel, et õhtuti end magama nutta, ürita teha midagi, mis muudaks su enesetunnet paremaks. Isegi armsate loomavideote vaatamine on parem ajaveetmisviis kui enda pidev kritiseerimine. 

7. Depressioon on üks igavamaid ja hirmutavamaid asju elus. Need, kes näevad depressioonis midagi romantilist – piinatud geeniuse lohutamine –, eksivad rängalt. Depressiooni tõttu kaob kõige vastu huvi ja kõige hirmutavamad võivad olla hetked, mil tabad end mõttelt, et sul oleks ükskõik, kui elu nüüd ja praegu lõppeks.

8. Võib juhtuda, et kui üritad teistega depressioonist rääkida, ei tea nad, kuidas sellele reageerida. Võib juhtuda sedagi, et sinu depressiooni ei võeta piisavalt tõsiselt ja vastatakse: «Ma saan sinust aru, ma olen ka viimasel ajal päris stressis olnud.» Aga selle asemel, et inimesi oma elust välja tõrjuda, anna neile võimalus. Teistega rääkimine on ikka parem, kui üksinda kodus istumine.

9. Mõned asjad aitavad depressiooni ajutiselt leevendada, miks mitte neid proovida? Kui sa pole tänase päeva jooksul jalutamas käinud, vett joonud, suppi söönud või duši all käinud, siis tee neid asju kohe. Need ei aita depressioonist vabaneda, kuid need leevendavad depressiooni sümptomeid ning pärast tunned sa end veidi paremini.

10. Oska kindlaks teha, millal muutub depressioon sinu jaoks tõsiseks probleemiks. Kui sul on mõned halvad päevad, aga üldiselt tuled kenasti toime, siis pole midagi hullu. Aga kui sa ei mäleta viimast korda, kui pesemas käisid või sa pole ammu kodust väljas käinud, siis oleks mõistlik abi otsida, kuna depressioon on hakanud su igapäevast elu mõjutama.

11. Alati ei pruugi olla tunne, et su õlgadel on raske koorem. Vahel võib juhtuda nii, et nädal aega oled väga õnnelik ja siis oled nädal aega väga õnnetu. Naudi täiega neid nädalaid või päevi, kui su enesetunne on hea ja sa oled rõõmus. Sellised päevad aitavad energiat koguda mõõnaperioodide jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles