Kuidas võib naise pikkus mõjutada raseduse kulgemist?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tulevase lapse pikkus ja kaal sõltub suurel määral oma vanemate geenidest. Teadlased on välja selgitanud, et ema pikkuse kohta saab teha teatud järeldusi raseduse kulgemise kohta.

Hiljuti läbiviidud uuringust selgus, et lühematel naistel on suurem tõenäosus enneaegseks sünnituseks ja nende lapsed on sündides väiksemat kasvu. PLOS Medicine ajakirjas avaldatud uuringusse kaasati 3485 naist ja last, vahendab The Telegraph. Sealt selgus, et ema kasvust oleneb loote keskkond, mis omakorda mõjutab raseduse pikkust.

Igal aastal sünnib enneaegselt 15 miljonit last ja see võib kaasa tuua suuri terviseprobleeme. Enneaegsetel lastel on saegeli raskusi hingamisega, probleeme silmanägemisega ja aeglasem intellektuaalne areng. Tänu sellele uuringule on võimalik veelgi enam tuvastada enneaegsete sünnituste põhjuseid ja leida seoseid vanemate geenidega.

Uuringuga seotud arst dr. Louis Muglia lisab: «Meie uuringu tulemus näitab, et ema pikkus mõjutab otseselt seda, kaua rasedus kestab. Selle põhjus ei ole veel täielikult teada ja oluline on siiski silmas pidada, et lisaks geenidele mõjutavad raseduse kulgu ka keskkonnategurid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles