Miks pidada toitumispäevikut?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumispäevikusse tuleks söödu ja joodu jooksvalt üles kirjutada.
Toitumispäevikusse tuleks söödu ja joodu jooksvalt üles kirjutada. Foto: SCANPIX

Toitumispäevik aitab teadvustada enda söömis- ja liikumisharjumusi ning samas näha takistusi kaalu langetamisel.

Päeviku alusel on lihtsam muutusi kavandada, eesmärke seada ning lisaks saab tagasivaadates näha, mis aja jooksul muutunud on – see võib väga motiveerivaks osutuda, kirjutas BBC.

Toitumis- ja trennimärkmik aitab teha teadlike valikuid selle kohta, mida sööd ja palju liigud – üleskirjutamisel mõtled enne mitu korda järele, kui tegutsed.

Seega märgi üles kõik, mida päeva jooksul sööd või jood - see on üks kasulikumaid taktikaid, mida kaalu üle kontrolli saavutamiseks järgida.

Kirjuta väikesesse märkmikku neli pealkirja - «kell», «söök ja jook», «kus ja kellega» ja «mõtted» ning kanna päevikut endaga kogu aeg kaasas. Raske on meeles pidada, mida kõike päeva jooksul tarbitakse, seega püüa jooksvalt tegevused üles tähendada.

Samuti võib päevik aidata täheldada mõtteid ja tundeid, mis toitumisega seostuvad, eriti kui leiad end sageli mugavusest söömas või kui tegelikult kõht tühi ei ole.

Märgi iga päev üles ka kõik aktiivsed tegevused, mis kestavad vähemalt kümme minutit.

Kõige söödava ja joodava ülesmärkimine ei pruugi lihtne olla. Mida ausam oled, seda rohkem on päevikust abi. Võib võtta veidi aega, enne kui ülestähendamisega harjud ning vahel võib see tunduda aja raiskamisena, kuid tulemus väärib pingutusi.

Kui kõik sujub, võib märkmikku vaja minna harvemini või kui kaalujälgimine mingil hetkel plaanipäraselt ei lähe.

Inimesed, kes edukalt kaalu langetavad, jälgivad ka mida nad söövad ja kui palju liiguvad - seda võib teha päeviku vormis või enda peas. Tuleb leida enda jaoks sobivam meetod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles