Viis märkimisväärset naist, kelle nimi tasuks meelde jätta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edie Falco.
Edie Falco. Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS

Fotograaf ja filmitegija Timothy Greenfield-Sanders tegi sisuka dokumentaalfilmi naistest, kes tema hinnangul vääriks rohkem tunnustust ja tähelepanu.

«Minu jaoks on naised enamus, keda koheldakse kui vähemust ja see on täiesti vastuvõetamatu,» sõnas Timothy Greenfield-Sanders. See on ka põhjuseks, miks ta otsustas oma uue dokumentaalfilmi pühendada just naistele, kirjutab Marie Claire.

Dokumentaalfilm nimega «The Women's List» jõuab USAs vaatajateni 25. septembril. Film jutustab 15 märkimisväärse ameeriklanna loo, kellest viis tükki toome eraldi esile. Mõned neist nägudest peaksid ka eestlannadele tuttavad olema.

Edie Falco (52), näitlejanna

Reuters
Reuters Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

«Ma ei tunne, et oleksin elus midagi saanud tänu oma välimusele,» sõnas Falco, kes on eelkõige tuntud seriaalidest «Sopranod» ja «Õde Jackie». «Mulle helistati, et ma tuleksin «Sopranode» esinemisproovi, ma arvasin, et see sari räägib lauljatest. Ma lugesin Carmela osa ja mõtlesin, et see on väga hea, ma tundsin, et tunnen seda inimest – aga ma arvasin, et mind ei valita sinna, kuna ma ei näe välja nagu Itaalia naine.»

Aimee Mullins (38), sportlane ja modell

Reuters
Reuters Foto: ADAM HUNGER/REUTERS

«See, et mul on mõlemad jalad amputeeritud, on objektiivne fakt, aga see, kas see teeb minust puudega inimese või mitte, on subjektiivne arvamus,» sõnas Mullins, kelle mõlemad jalad amputeeriti haruldase haiguse tõttu siis, kui ta oli kõigest aastane. See pole aga teda sugugi takistanud: tema nimel on mitu maailmarekordit ja ta on olnud Alexander McQueeni modell. «Kui arstid ütlesid mulle, et ma ei saa üht või teist asja teha, siis ma teadsin, et nad eksivad – ja mul oli õigus.»

Margaret Cho (46), koomik

Elevation Photos
Elevation Photos Foto: Hal Horowitz/Elevation Photos/Photoshot

«Naisi vaadatakse sageli kui kõrvalisi isikuid, seega tihtipeale on edukad naised need, kes ei hooli sellest, mida mehed arvavad,» sõnas Margaret Cho, kes peamiselt leiab inspiratsiooni naljadeks just iseenda elust ja naiseks olemisest.

Shonda Rhimes (45), produtsent, stsenarist, režissöör

Kerry Washington ja Shonda Rhimes (Reuters)
Kerry Washington ja Shonda Rhimes (Reuters) Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS

«Mind ärritab see, et noored naised arvavad, justkui feminist oleks paha sõna. Nad tahaksid vist, et mehed peaksid neid pigem armsaks – nad eelistavad olla armsad, mitte võrdsed,» lausus seriaalide «Grey anatoomia», «Skandaal» ja «Kuidas pääseda mõrvast» tegevprodutsent Shonda Rhimes. «Mind sõna feminist ei häiri. Sooline võrdsus on asi, mille poole me kõik peaksime liikuma. Ma ei mõista, miks keegi ei peaks seda tahtma.»

Elizabeth Holmes (31), tegevjuht

SIPA
SIPA Foto: Jennifer Graylock/Jennifer Graylock/Sipa USA

«Ma usun, et naiste võimul pole piire,» ütles Holmes, kes jättis 19-aastaselt Stanfordi ülikooli pooleli ning juhib nüüd 4,7 miljardi dollari väärtust ettevõtet. «Üks tähtsamaid asju, mida ma hetkel oma eluga teha saan, on olla eeskujuks, eriti noortele tüdrukutele, ja näidata, mis võib juhtuda, kui sa otsustad süvitsi tegeleda loodusteaduste ja matemaatikaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles