Lugeja kirjutab: riik võiks noori kodulaenuga aidata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile kirjutas naine, kelle arvates võiks riik muuta noortel kodulaenu saamise lihtsamaks. Tema ja ta abikaasa sooviksid lapsi saada ning kasvatada neid normaalses korteris, kuid korteri soetamise jaoks kodulaenu võtmiseks peavad nad veel mõnda aega raha koguma.

Olen noor abielunaine ja tahaksin luua oma peret. Kuna kasvasin suures peres ja see oli nii tore, sooviksin ka ise suurt peret. Olen koos õige inimesega ning mõlemad unistame lastest ja lemmikloomadest.

Oleksin rõõmuga valmis sünnitama riigile kolm või neli maksumaksjat, kuid mul on vaid üks tingimus: meie oma kodu. Oma kodus saad ise otsustada, mitu auku seina lööd; kas sein on kollane või sinine; kui soovid lemmiklooma, ei pea uurima ja küsima, kas võib. Samuti ei pea elama hirmus, mis siis saab, kui korteriomanik otsustab korteri maha müüa. 

Tahaksin valitsusele öelda seda, et mul on lastetoetusest täitsa ükskõik. Ma loobuks kõigist neist toetustest, kui riik teeks lihtsamaks noortel peredel kodulaenu saamise. Riik võiks kasvõi ise anda noortele laenu. Intress ei peagi väga madal olema, peaasi, et tingimuseks ei oleks tagatis ega sissemaks. Kuna riik soovib, et sünniks rohkem lapsi, siis võiks laenutingimuste hulgas olla näiteks see, et paaril peab olema vähemalt üks laps või nad on vormistanud kas koos- või abielu. 

Praegu paneme iga kuu laenu sissemakseks raha nii palju kõrvale, kui õnnestub. Et oleks raha, mida kõrvale panna, võtan tööl alati vastu võimaluse ületunde teha. Kõige lollim on aga see, et ma töötan nagu hobune, aga oma kodust olen ikka veel nii kaugel. Raha kõrvalepanemist raskendab asjaolu, et suuremates linnades on korterite üürid päris kõrged. Üür koos kommunaalidega võtab palgast lõviosa. Linnas on kinnisvara ostmine ka kallis. Linnast väljas on aga vaja autot. Töökohad on aga linnas ja sõitmiseks on tarvis kütust. 

Päris suvalise korteri jaoks saaks selle raha muidugi kiiremini kokku. Aga sooviks kasvatada oma lapsi elamiskõlblikus korteris. Meil on ka selline võimalus, et kolime mõneks aastaks Soome, kogume seal raha ja tuleme tagasi. Või siis jäämegi Soome. Sõbranna kahe lapsega on seal juba ees.

Kokkuvõttes tahan öelda, et kui me ikka Eestisse jääme ja lõpuks on meil see raha koos, et laenu saada, on minu bioloogiline kell juba nii kaugele tiksunud, et vaevalt me enam nii palju lapsi soovime või oleme võimelised saama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles