Pierre Franckh soovitab: mõtte jõul unistuste figuurini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumistreener usub, et mõtted ja tunded suudavad elu juhtida muutustele, mida väga soovitakse.
Toitumistreener usub, et mõtted ja tunded suudavad elu juhtida muutustele, mida väga soovitakse. Foto: SCANPIX

Saksamaal edukas autor ja toitumistreener Pierre Franckh tutvustab enda raamatus «Wünsch dich schlank» («Soovide abil saledaks»), kuidas mõtte jõul kaalu langetada.

Enamik dieete rõhutab, et süüakse valesti ja liiga palju – toitumisharjumuste muutmisest peaks seega salenemiseks piisama. Franckh'i väitel algab kaalu langetamine aga inimese peast, kirjutas Bild.de.

«Mõtted ja tunded suudavad elu suunata muutustele, mida väga soovime,» arvas Pierre Franck. Autor rääkis inimese iseenda terveksravimise võimest ja sellest, kuidas suudetakse saavutada kõike, mida võimalikuks peetakse - ka kaunis sale keha.

Francki võlusõnaks on «soovlaused»

Eesmärgid tuleks sõnastada olevikus: «Ma olen sale», mitte «Ma tahan sale olla». Samuti ei tohiks kasutada eitust. Negatiivsed laused tõmbavad ligi sündmuseid, mida püütakse takistada. Näiteks lauset „Ma ei taha paks olla“ tõlgendab alateadvus vastupidisena.

Autori sõnul ei peaks eesmärgiks olema kiire kaalulangus, vaid püsivalt ja lihtsalt alla võtmine.

Järgnevad üksteist nõuannet on välja toodud Pierre Franck raamatust «Wünsch dich schlank».

Konkreetsed eesmärgid

Otsustage teadlikult kaalu langetada, see aktiveerib tahte. Selgete eesmärkide korral hakkab keha tootma dopamiini ehk «õnnehormooni».

Psüühikale avaldab hormoon suurt mõju ning aitab eesmärgini jõuda rõõmu ja kirega. Seega, ärge öelge ainult: «Ma tahan alla võtta», vaid «Ma võtan viis kilo alla».

Soovitus: Pidage lubadusest kinni! Kirjutage üles eesmärk ja millal sellega alustate.

Mõistuse kaasamine

Ajul kulub alati aega uute mõtteviisidega harjumiseks.

Soovitus: Kirjutage dieedi alguses üles kõik, mida olete päeval söönud. Märkate peatselt, et sööte mõnikord enesele teadvustamata. Mõistusele peab kohale jõudma, mida üldse süüakse. Ainuüksi selle abil võib toitumisharjumusi muuta.

Positiivsed veendumused

Aastaid kuulame ja jätame meelde teiste inimeste kommentaarid enda kohta ja kohandame nendele vastavalt käitumist. Kuni usume ise, et oleme liiga paksud või koledad, püüdleme alateadlikult selle seisundi suunas.

Soovitus: Tehke nimekiri enda omadustest ja niisamuti teiste ütlustest enda kohta. Lugege võrdlevad punktid järgnevatel päevadel korduvalt üle. Varsti avastate, millised väited tegelikult tõele vastavad.

Ideaalfiguuriga samastumine

Enamik saleneda soovijaid mõtleb oma kehast negatiivselt.

Soovitus: Joonistage endast pilt sellisena, nagu tahate olla. Pange pilt nähtavale kohale ja vaadake seda iga päev. Kujutlege, et näete juba selline välja.

Üsna pea kinnistub pilt mõistuses ning teadvus hakkab selle poole püüdlema. Käituge nagu Teil juba oleks unistuste figuur - nii muutub soov veel tugevamaks ja kõhklused hajuvad.

Harjumuste muutmine

Dieedipidaja suurimaks vaenlaseks on harjumused. Kõigepealt tuleb need kindlaks teha. Uute positiivsete harjumustega muutuvad vanad nõrgemaks.

Soovitus: Tee pause! Toidukorra kunstlikuks pikendamiseks ja sellega täiskõhutunde tekitamiseks võtke kahvel teise kätte või sööge pulkadega (ka šokolaadi, kartulikrõpse, popkorni).

Armastage iseennast

Enamikul inimestest ei ole kerge end ilusaks pidada.

Probleem: Kes endasse hästi ei suhtu, ei meeldi ka teistele.

Soovitus: Vaadake end peeglist alasti, alustades piirkondade silmitsemisest, mis Teile ei meeldi. Püüdke neid vaadata armastusega, olge tänulikud keha ja tema poolt tehtava töö eest.

Seejärel suunake pilk meeldivatele piirkondadele kehal. Pidage enda ilu meeles.

Kehaga suhtlemine

Paljud uuringud tõestavad, et keha võtab vastu hääle võnked ja seab end selle järgi.

Soovitus: Rääkige enda kehaga hääle ja armastusega – eelkõige enne magamaminekut ja hommikuti. Kinnitage endale, et olete ilus ja imeline ning selle eest tänulik.

Kolme küsimuse tehnika

Alateadlik söömine toimub refleksina. Enamasti saame alles hiljem aru, et sõime taaskord liiga palju.

Soovitus: Enne söömist tuleks esitada kolm küsimust: Kas mul on kõht tühi? Miks ma söön? Kas mul on juba kõht täis?

Söömisvaba tsoon

Kartulikrõpsud televiisori juures, tanklast ostetud saiakesed autos, šokolaaditahvel teel tööle - oleme leidnud paigad, mida alateadvus seostab söömisega.

Soovitus: leidke endale toiduvabad piirkonnad. Kui suudate luua ühe või mitu söömisvaba tsooni, lülitub aju ümber.

Liigsest kraamist vabanemine

Paljude saleneda soovijate ümbruses leidub hulgaliselt üleliigseid esemeid. Elamine on täis asju, mis tekitavad ummuksis olemise tunde – näiteks kingitused, riided, mida ammugi ei kanta, nipsasjad ja fotod.

Soovitus: tehke enda ümber ruumi. Liigsetest esemetest loobumine aitab ka kehal üleliigsest vabaneda.

Ärge hinnake välimust

Paljud hindavad teiste välimust, otsides vigu, et enda vajakajäämised tähelepanu alla ei satuks.

Soovitus: Ärge püüdke määrata inimeste kaalu. Arvustades teisi, mõistate varjatult hukka iseennast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles