11 nõuannet 20aastasele endale

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scapnix

Vahel võib tunduda, et 20aastane olla oli suurepärane: kõik oli alles ees, nahk oli pringim, kortse, tselluliiti ja venitusarme vähem. Kuid tegelikult oli nii palju, mida ma 20aastasena ei teadnud. Siin on need 11 nõuannet, mida ma annaks 11 aastat nooremale iseendale – kui noorem mina vaid kuulaks…

1. Kasuta kondoomi! See jutt, mida noored kutid (ja vahel ka vanemad) kipuvad ajama, et kondoomid on ebamugavad ja neile kondoomiga ei meeldi, on jama. Sa võid täiesti rahulikult vastu öelda, et siis jääb ära – usu mind, sul pole vaja muretseda, et seks maailmast otsa saab.

2. Hoolitse enda eest. Eelnevaga seoses on oluline ka meenutada, et kanna oma tervise eest hoolt: käi korrapäraselt günekoloogi vastuvõtul, tee sporti, joo vett, toitu tervislikult ning ära katseta igasuguseid imedieete või -pille. Leida endale sobiv rasestumisvastane vahend (usu, see on kusagil olemas, näiteks erinevaid hormoonpille juba on kümneid ja kümneid) ja kasuta seda truult. Ning pea meeles, et abort pole rasestumisvastane vahend.

3. Olgu sul pigem vähem, kuid see-eest kvaliteetseid rinnahoidjaid. Esialgu võib tunduda, et investeeringud kvaliteetsesse pesusse on tarbetud (eriti, kui ülikooliõpingute kõrvalt niigi raha vähe), siis tegelikult tasub pesusahtlisse koguda tuntud headuses bränditooteid. Need peavad kauem vastu kui odavad supermarketikomplektid ning kõige olulisem: hästiistuv pesu muudab sind kaunimaks ja enesekindlamaks.

4. Panusta kirgedesse. Ei ole ühtki inimest, kes oleks õnnelik, tehes tööna midagi, mis muserdab ta hinge ja seda vaid selleks, et palgapäeval arved tasutud saaksid. Kui sa arvad, et küllap on aega armastatud hobiga tegeleda ka kümne aasta pärast, kui majanduslikult jalad all, siis eksid. Leia võimalus kired juba praegu oma ellu lülitada, isegi kui see alguses tundub keeruline. Lisaks on 20aastasena väiksema eelarvega (kuid oma töösse kirglikult suhtudes) palju lihtsam ära elada kui proovida sama kümme aastat hiljem, mil tuleb mässata ehk juba lisandunud logistika ja lastega. Eesmärgiks võiks olla leida eriala, mis paneb su silma särama iga päev ning toob ka leiva lauale.

5. Armasta iseennast. See kõlab küll banaalselt, kuid klišeed on klišeed põhjusega – need on sageli tõsi. Õpi tundma oma keha, õpi armastama selle eripärasid. Nii on sul palju lihtsam leppida tõsiasjaga, et me kõik vananeme, ning ka näiteks sellega, et lapsesaamine muudab su keha. On paratamatu, et me kõik ajaga muutume, kuid armastus iseenda vastu võiks ajas vaid kasvada.

6. Pese meik alati maha. Ükskõik, kui väsinud sa ka poleks, leia see minut-kaks, et meik õhtul (või hilisööl) koju jõudes eemaldada. Sa võid küll arvata, et pandasilmad ja heroin chic look võib olla teatud vanuses ja olukorras seksikas, kuid su nahale ja välimusele jätab see püsivad jäljed. Eemalda meik ja kreemita, justkui sõltuks sellest sinu elu – ning lõpuks aastate möödudes võid avastada, et need naerukortsud silmade ümber ei tekita sinus paanikat või süümepiinu, vaid panevad hoopis heameelt tundma: tegu on kaunite mälestuste jälgedega näonahal, mille eest oled aastaid truult hoolt kandnud.

7. Ära karda edasi liikuda. Kui sa pole oma partneriga õnnelik, siis võta julgus kokku, vaata oma elule otsa ning vajaduse korral võta vastu otsus edasi liikuda. Mürgised suhted võivad tunduda põnevad ning draama elus võib lisada vürtsi, kuid tegelikult liigub aeg halastamatult edasi ning iga halvas suhtes elatud päev on raisatud aeg, mida sa oleksid võinud kulutada õnnelik olemisele.

8. Ära põe raha pärast, kuid õpi head finantskäitumist. Üks mõttetumaid muresid maailmas on mure raha pärast. Raha ei tee õnnelikuks, varandust hauda kaasa ei võta – õnnelikuks teevad sind head suhted ja rahulolevad lähedased. Seetõttu ei peaks olema küsimustki, kas eelistada hingetapvat, kuid rahaliselt kasulikumat tööd sellisele, mis südame tõeliselt põksuma paneb, kuid ehk kohe rahamägesid ukse alla ei veereta. Tõsi, seda on lihtsam öelda kui teha. Teisalt on oluline, et sa õpiksid võimalikult varakult head finantskäitumist. Ära kiirusta rabama krediitkaarti, kui oled saavutanud stabiilse sissetuleku, vaid katsu hoopis leida moodus raha kõrvale panna või investeerida. Mõtle sellele kui vabaduse fondile – see võib mingil hetkel elus väga ära kuluda, kui tahad loobuda tööst, mis on muutunud tapvaks, või suhtest, mis matab hinge. On hea, kui sul on tagavaraks vähemalt kuu või kahe jagu puhverraha, mis annab vabaduse minna, kui vajadus tekib.

9. Õpi olema iseseisev. 20ndate algupooles on kõik sotsiaalsed suhted eriti tähtsad, seejuures võib aga kaduda mõistmine, millised neist on tegelikult olulised. Sa ei pea kõigile meeldima ja see ongi võimatu. Hea on sellega leppida nii kiirelt kui võimalik. Ning ära põe, kui sa ei leia kaaslast teatrietendusele või lõunasöögile – julge minna, käia ja avastada üksinda, alati ei pea rippuma sada sõbrannat käevangus. Pealegi, sa tõesti ei jää millestki ilma, kui otsustad reede õhtul kodus puhata ja jätad klubitamise vahele. Üksi olla on tegelikult ääretult mõnus! Ning muide, kui sa oled üks neist, kes arvab, et tõeline õnn on kinni mehes ning enne polegi võimalik õnnelik olla, kui prints valgel hobusel õuele kappab, siis ma ütlen sulle ühe saladuse: jama puha! Ei saa sind keegi enne tõeliselt armastada, kui sa ise end armastama pole õppinud.

10. On asju, mida sa kontrollid – ja on asju, mida ei saa kontrollida. Sa ei tea, mis juhtub homme, seega katsu võtta elu, nagu see on, ning tegeleda muredega täpselt nii, nagu elu sulle neid ette veeretab. On probleeme, millele on lahendus – siis võid olla kindel, et sa selle ka leiad. Ette pabistamine, et äkki juhtub nii või läheb naa, on mõttetu ressursiraisk. Ning kui teele satub probleem, millele pole lahendust, siis pole ju samuti mõtet pabistada! Elu läheb edasi nii või naa.

11. Räägi! Aga õigete inimestega. Sõbrannad on muu hulgas selleks, et mure ära kuulata ning pakkuda nutmiseks õlga ja tujuparandamiseks veiniklaasi, kuid mitte kellelegi ei meeldi lõputu hädapätakas. Seega kui tundub, et elu on parandamatult halb, siis vahest peaksid pöörduma terapeudi või psühholoogi poole, kes sind professionaalsel tasemel aitab. Teiseks: sõbrannadega pole mõtet lõputult lahata oma suhteprobleeme, varem või hiljem tuleb sul pöörduda oma partneri poole ning murettegevad teemad üles võtta. Ning kolmandaks: kui keegi sulle meeldib, ütle seda! 

Millist nõu annaksid sina 20aastasele endale? Kirjuta kommentaaridesse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles