Kümme märki, et sul on veerandeakriis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas liigud läbi oma kahekümnendate eluaastate mõtetega, et su elu on sama veider ja segane kui mõni keerulise sisuga film? Sul pole aimugi, mis suunas su karjäär võiks liikuda, miks su lähisuhted on sellised, nagu need on, ja miks sul on pidevalt tunne, et sa oled eksinud?

Kui jah, siis tea, et sa pole sugugi üksi. Kahekümnendates eluaastates võib kohati olla tunne, et oled hulluks minemas, aga tegelikult on see, mida sa hetkel tunned, täiesti normaalne. Sa ei pruugi seda teada, aga täpselt sama tunnevad peaaegu kõik sinuealised noored, kirjutab Lifehack.

Veerandeakriis leiab tavaliselt aset kahekümnendate eluaastate algusest kuni lõpuni, kui lapsepõlv on läbi saanud ja ees ootab täiskasvanuelu. Kriis võib kõlada veidi dramaatiliselt, kuid see väljendab kõiki neid muutusi, millega pead sel perioodil silmitsi seisma.

Kuidas kindlaks teha, kas see hirmutava nimega periood kimbutab ka sind? Järgnevalt on välja toodud kümme märki, mis näitavad, et sul on parajasti veerandeakriis.

1. Tunned, et su töö on kui vangikong ja sa tahad sellest kiiremas korras põgeneda

Kõige kergem on veerandeakriisi ära tunda selle järgi, kui su praegune töö tekitab sinus ängistust ja tunde, et sa oled lõksus. See on väga positiivne, kuna see tähendab, et sind ootavad ees tähtsad karjääriotsused, mis on sind juba mõnda aega painanud. Hakkad mõistma, et elu tuleb nautida ja stabiilne töö ning palk võivad sind takistada tegemast midagi, mida sa tõeliselt armastad. 

2. Kohvikujärjekorras seistes unistad sageli oma tulevasest elust

Uuringud on näidanud, et unistamine on omane loomingulise hingega inimestele. Kui sa hõljud pidevalt unistuste lainel, siis see tähendab, et sa teadlikult lood oma elu, mitte ei käitu vastavalt sellele, nagu teised eeldavad. Kahekümnendates eluaastates hakkame end omas nahas mugavamalt tundma ja valime teadlikult, kus suunas liikuda. Loomingulisus lööb õitsele ja mõistame, et suudame teha kõike, mida hing ihkab. Ära unista, tegutse!

3. Facebookis teiste pulma- ja beebipilte nähes valdab sind ärevus

Kahekümnendate alguses mõtled sageli konkurentsile – tahad olla teistest sammu võrra ees, teistele muljet avaldada, vanemate seatud ootustele vastata. Veerandeakriisi ajal aga mõistad, et elu pole mäng, pidev võistlemine on mõttetu ja sotsiaalne hierarhia pole sugugi niivõrd oluline. See on vabastav hetk, mis sageli leiab aset siis, kui sinus tekitab praegune elu paanikat. Kui sinu elus pole see äratundmine veel toimunud, siis tea, et see on kõigest emotsionaalne vabanemine, mille järel muutub elu palju paremaks. 

4. Mõistad, et sul pole endiste koolikaaslastega enam midagi ühist

Alguses, kui märkad, et vanad sõbrad hakkavad su elust kaugemale triivima, võib see mõjuda šokeerivalt, eriti kui teil on kooliajast palju lahedaid ühiseid mälestusi. Kahekümnendate keskpaigas aga oled märksa erinev sellest, kes sa olid 16-17-aastaselt, mis tähendab seda, et sinu huvid on muutunud. Inimesed arenevad ja mõistavad, et elu on lühike ning kõige mõistlikum on aega veeta koos inimestega, kes sul elu mingil moel rikastavad. Kui märkad, et su sõprusringkond on hakanud muutuma, ära satu paanikasse. Sul on lihtsalt võimalus ise otsustada, milliseid inimesi sa oma ellu lubad. Kui tunned, et mõni sõber muudab su elukvaliteeti halvemaks, siis ära karda temast loobuda.

5. Teed midagi, mida oled alati tahtnud proovida, aga mille jaoks sul varem puudus julgus

Elus on tihtipeale nii, et teised ütlevad meile, kuidas elada – nad avaldavad arvamust, mis peaks meie jaoks oluline olema, kuidas oma karjääri kujundada, millele aega kulutada jne. Kui oled viimasel ajal kogenud midagi lõbusat või plaanid teha midagi, mida sa varem pole proovinud, siis see on märk, et sinu elus toimuvad muutused. Sa oled lõpuks ometi seadmas enda õnne tähtsamale kohale sellest, mida teised ütlevad.

6. Võid laupäeva õhtul kodus olla ja sind ei valda paanika, et sa jääd millestki ilma

Kui sa ise pole seda veel tundnud, siis on raske seda selgitada, aga tegelikult on see täiesti normaalne, kui otsustad nädalavahetuse kodus veeta. Sa ei pea kellelegi midagi tõestama ega käima igal reede ja laupäeva õhtul klubides pidutsemas. Kuigi sõbrad võivad sinu üle alguses nalja heita, näitab kojujäämine seda, et sa kuulad oma keha ja pöörad tähelepanu sellele, mida su keha parajasti vajab. Ja oluline on seegi, et sa langetad selle otsuse ise, mitte ei tee seda, mida teised sinult eeldavad.

7. Satud paanikasse, kui keegi palub sul pühendada end millessegi, milleni on terve aasta aega

Kui sa pole oma tulevikuplaanides sugugi kindel, siis võib sinus paanikat tekitada see, kui keegi palub sul pühenduda millessegi, milleni on paar kuud või lausa aasta aega. Pea meeles, et kui miski ei tekita sinus seda õiget tunnet, siis sa ei pea oma aega sellele pühendama. Sa tahad ju õppida edasi liikuma omas tempos ja elada nii, nagu sulle meeldib. 

8. Sa ei mõista, miks sa ikka veel pole õnnelik, kuigi oled selle nimel vaeva näinud

Üsna keeruline võib olla oma elust hetkeks välja astuda ja mõista, et miski on valesti, aga see on märk sellest, et sa liigud õiges suunas. See näitab, et sa tahad ise oma õnne juhtida ja kui oled kergest ärevushoost taastunud, siis suudadki oma elu õiges suunas liikuma panna. Sa võid ise küll mõelda, et «olen õnnelik siis, kui...», ent tõenäoliselt oled sa paljud oma eesmärgid juba saavutanud ning ilmselt oled sihtmärgile lähemal, kui esialgu taipad.

9. Oled hakanud märkama asju, mida sa enne tähele ei pannud

Kui oma elu kordaseadmine muutub sinu jaoks kurnavaks, siis hakkad rohkem tähelepanu pöörama sellele, mis sind ümbritseb (loodus, sõprade näoilmed, uued võimalused). Kui alistud elule ja loobud mõttest, et pead kõike kogu aeg kontrollima, taanduvad minevik ja tulevik tagaplaanile ning esiplaanile pääseb õhk, mida sa hingad. Oled teadlikum kui varem ning samas ka rahulikum. Suudad nautida end ümbritsevat palju laiemalt ja oskad leida elust rohkem ilu. See on imeline hetk ja seetõttu oled ilmselt rohkem märkama hakanud ka erinevaid eneseabiraamatuid, mis õpetavad elama.

10. Oled aru saanud, et täiuslikkust ei eksisteeri

Selline arusaamine viitab, et su veerandeakriis on lähenemas lõpule. Kui sa mõistad, et täiuslikkust polegi olemas, aitab see sul üle saada praegusest keerulisest perioodist ja ka kõigist kriisidest, mis võivad sind tulevikus tabada. Elu saab rööbastelt välja joosta vaid siis, kui sa ise usud, et eksisteerib vaid üks paar rööpaid või kusagil on mõni teine, parem rong. Kasvades ja arenedes mõistame, et ideaalset rongi pole olemas, seega istu rahulikult ja naudi sõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles