Piima poolt ja vastu

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tere

Piima ja piimatoodete pooldajate ja vastaste väitlus kütab viimasel kümnendil kirgi. Kumbki pool käib välja oma põhjendused, lõpliku otsuse aga langetab siiski iga inimene ise.

 

Piima tervislikkuses ei saa kahelda, see on vajalik igas vanuses. Koos munaga peetakse piima elu alustamise sümboliks. Piim on elutähtsate vitamiinide ja mineraalainete allikas, andes meile täisväärtuslikke valke, rasvu (lipiide), süsivesikuid, kaltsiumi, magneesiumi jm.

Üldlevinud arusaama järgi peaksid piim ja piimatooted moodustama veerandi meie päevasest toiduvalikust. Igaüks võiks päevas juua kolm klaasi piima, keefirit, hapupiima või jogurtit; klaasi piima võib asendada ka paar juustuviilu, kohupiim või jäätis.

Piimas on umbes 87 protsenti vett, kuid see on vajalik vesi, sest selles on lahustunud kõik head ja vajalikud ühendid. Piim on ka väärtuslik valguallikas, sisaldades kõiki asendamatuid aminohappeid. Põhilised piima ja piimatoodete valgud on kaseiinid.

Valgust ehitatakse kasvueas üles koed ja see on üks põhjus, miks on piim eriti vajalik lastele ja noortele. Valku saab ka taimedest, kuid neis puudub osa vajalikest aminohapetest, pealegi kulutab organism nende omastamisele rohkem energiat.

Piim sisaldab hästiimenduvaid rasvhappeid, mis mõjutavad soodsalt seedekulgla mikroobikooslust.
Väiksematele lastele tuleks pakkuda 3,2- või 3,5-protsendilise rasvasisaldusega piima. Väherasvasest (2,5-protsendilisest) piimast saadav energiahulk on veidi väiksem, kaltsiumi kogus on aga mõlemas piimas ühesugune (120 mg 100 g piimas). Rasvavaba piima (kuni 0,2-protsendilist) võiksid juua ainult täiskasvanud ja see peaks olema rikastatud vitamiinide ja mineraalainetega.

Lapsed, kes joovad regulaarselt piima, on harvemini ülekaalulised, sest piimarasv tekitab kiiremini täiskõhutunde. Samuti on lastele oluline piimast saadav kaltsium. Kui kasvueas kujuneb tugev luustik, ka hambad, küüned ja juuksed, esineb vanemas eas vähem luumurde, kaariest, juuste väljalangemist ja küünte murdumist. Eriti oluline on piimajoomine tüdrukutele, sest neid ohustab täiskasvanueas rohkem osteoporoos ehk luuhõrenemine.

Lisaks kaltsiumile on piimas mineraalaineid fosforit, kaaliumi ja magneesiumi, kusjuures sellises vahekorras, et organism omastab neid hästi.

Eelistada tuleks vedelaid piimatooteid. Juustus ja jogurtis on näiteks D-vitamiini sisaldus tunduvalt väiksem ja ka kaltsiumi saab neist vähem. Piim sisaldab ka A- ja E-vitamiini, B1-, B2-, B3-, B6-, B12- ja C-vitamiini ja foolhapet.

Piimatooted võivad haigeks teha

individuaalse toitumise programmi pooldaja arst-seenior

Piimatooted võivad olla mõne haiguse tekkimise põhjuseks. Oleme koos kolleegidega välja töötanud veretesti alusel individuaalse toitumise programmi, mille järgi välditakse piima ja piimatooteid. Selle järgijail on juba mõne kuuga paranenud tervis ja elukvaliteet.

Loodus ei ole ette näinud, et inimesed hakkavad kasutama toiduks loomariigi teiste imetajate piima. Lehmapiim on kõigepealt mõeldud vasikale! Meie esivanemad tarbisid tõepoolest sajandeid piimatooteid, ent viimase saja aasta jooksul on söömisharjumused põhjalikult muutunud – toiduvalik on suurenenud ja selle kvaliteet teisenenud – ning see omakorda on asetanud inimese seedetrakti ja immuunsüsteemi keerulisse olukorda.

Suuremal osal loomariigi imetajatest katkeb pärast rinnaga toitmise lõppu soolestikus piimasuhkru laktoosi lõhustava ensüümi laktaasi nõristus ning see soodustab väärtuslike aminohapete ja energia kokkuhoidu. Kui organism ei kasuta toiduks piima, kaob ka vajadus laktaasi järele.

Inimestel, kel esineb (lehma)piima seedimatus, on pärast rinnapiima saamise lõppu laktaasi nõristus pidurdunud või lakanud. See aga soodustab laktoosi seedimatust seedetrakti ülemises osas. Laktoos laguneb osaliselt alles jämesooles bakterite mõjul, ülejäänud osa aga seob end veega ja põhjustab kõhulahtisust.

Süvenev piimavalgutalumatus ning sellest johtuvad muutused seedetraktis, veresoontes ja liigestes võivad esile kutsuda südame- ja vereringehäireid, allergiat, artriite jt haigusi. Toidu kõrvale piima juues koormatakse seedetrakti tööd.

On tervitatav, et riik tagab põhikoolis õpilastele tasuta toidu. Aga kas kõigile lastele need söögid, eriti piimatoidud, ikka sobivad? Võib-olla peaks osa neist menüüst välja jätma. Hiina teadlaste uuringute põhjal on seal üks eluea pideva pikenemise põhjusi asjaolu, et piima ja piimatooteid kasutatakse vaid vähesel määral. Meilgi peaks nii lastele kui ka lapsevanematele jääma valikuvõimalus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles