Kuidas andestada, kui mitte unustada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andestamiseks tuleb jätta valu selja taha.
Andestamiseks tuleb jätta valu selja taha. Foto: SCANPIX

Andestamine ei tähenda juhtunu unustamist, vaid võimaldab inimesel keskenduda olevikule. Valusatest mälestustest lahtilaskmine ei ole kerge, kui kindlate tehnikate abil võimalik.

Andestamise müütidest ja võimalustest kirjutas kogenud sotsiaaltöötaja Cindy Holbrook enda nõuandeblogis.

Kolm müüti andestamisest

1. Andestamine tähendab, et vaadatakse inimese käitumisele läbi sõrmede.
2. Andestamine tähendab, et inimesega peab suhteid jätkama.
3. Andestamine tähendab, et unustatakse juhtunu.

Kõik need väited on täielikult valed. Andestamine tähendab enda mineviku valu ja viha teadvustamist ning annab vabaduse elada iseendale ja mitte lasta teistel kontrolli saavutada, selgitas Holbrook.

Andestamise tehnikad

Kirjuta kiri enda vaenlasele, selgitades valu, viha ja arvamust, et ka tema sellest osa saaks. Seejärel hävita kirjutis ja sisenda, et valid andestamise ning ei lase sel inimesel enda elu rohkem kontrollida.

Ole tänulik kõigi väärtuslike õppetundide eest, mida juhtunu andis. Võiksid endale sisendada, et oled sündmuse eest tänulik, kuna kogemus muutis sind millegi poolest paremaks inimeseks ning oled nüüd valinud andestamise ja keskendud enda elule.

Luba endale emotsioone. Tunneta kogu valu ja lase see vabaks. Kas või nuta end tühjaks. Seejärel sisenda, et oled lahti lasknud valust, mis sind allutas ja valid nüüdsest olevikus elamise.

Mine vaiksesse kohta. Sule silmad ja kujutle inimest, kes sind haavas, väikese beebi või lapsena. Ta lunis vaid armastust ja kiindumust ega soovinud halba. Sisenda endale, et valid andestamise, kuna solvava käitumise põhjus seisnes teises inimeses ja sellel puudus seos sinu isikuga.

Andesta iseendale. Lõpeta enda süüdistamine öeldud või ütlemata jäänud sõnade või sobimatute tegude pärast. Puhasta mõtted ning õpi end armastama ja tunnustama sellisena, nagu oled. Kui võtta enda mõtete ja tegude eest kogu vastutus, siis leiad ka jõudu elus soovitud muudatusi teha.

Andeks ei anta ühe korraga. Tihtipeale tuleb inimesele üha uuesti andestada iga kord, kui juhtunut meenutada. Aja jooksul viha ja kibestumus mööduvad ning suudetakse olukorrale mõelda rahuliku südamega. Lõpuks soovid inimestele, kes sulle haiget tegid, tõeliselt head, kinnitas Holbrook.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles