Kolm põhjust, miks sarkastilised inimesed on intelligentsemad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kirjanik Oscar Wilde kirjutas kunagi, et sarkasm on intelligentsuse kõige kõrgem vorm. Kuigi mõned inimesed kipuvad sarkasmi vältima, sest see tundub olevat ebasõbralik ja salvav, on teadlased kindlaks teinud, et sõprade vahel ei tekita sarkasm sugugi negatiivseid tundeid.

Sarkasm võib sõprussuhet hoopis tugevamaks muuta, kuna võimaldab mõlemal poolel ausalt suhelda. Sarkasmi saab kasutada negatiivselt (nt teisi solvates), kuid sarkasmi abil saab näiteks pingelises olukorras meeleolu mahendada, kirjutab Lifehack.

Järgnevalt on välja toodud kolm head põhjust, kuidas sarkasm aitab üles leida sisemist loomingulisust ja intelligentsust. Need põhjused on välja selgitanud Harvardi ja Columbia ülikooli teadlased.

1. Sarkasmi armastavad inimesed mõtlevad rohkem

Sarkasm nõuab mõttetööd. Kui sa vastad kellegi kommentaarile, siis mittesarkastiline vastus tuleb üsna kiiresti. Aju ei pea selle jaoks eriti vaeva nägema ja sa annad otsekohese vastuse otsekohesele kommentaarile. Aga sarkastilise vastuse jaoks pead rohkem mõtlema. Kuigi aju ei pea selleks hullumeelselt vaeva nägema, võib seda siiski pidada ajule heaks harjutuseks. Sarkastiline vastus võib olla humoorikas ja peita salapärast sõnumit, see on ka põhjuseks, miks vestluskaaslased ei pruugi alati kohe mõista, kui me kasutame sarkasmi. 

2. Sarkasmi kasutavad inimesed teavad, et võimalusi on laialdaselt

Sarkasm võimaldab mõistusel laieneda. Harvardi ja Columbia ülikooli teadlased tegid kindlaks, et need inimesed, kes mõistavad sarkasmi ja oskavad seda ka ise kasutada, suudavad loomingulisi teste sooritada teistest kolm korda paremini. Ainuüksi sarkasmiga kokkupuutumine parandab loomingulise testi tulemusi: 75 protsenti neist katsealustest, kellele tehti sarkastilisi kommentaare, said keerulise loomingulise testiga hakkama (võrreldes 25 protsendi nende inimestega, kellele öeldi siiraid kommentaare). Seega võib väita, et sarkasm laiendab mõttevälja ja laseb meil mõelda väljaspool kasti.

3. Sarkastilised inimesed mõtlevad abstraktsemalt

Sarkasm ja intelligentsus on omavahel seotud eelkõige seetõttu, et sarkasm soodustab abstraktset mõtlemist. Abstraktset mõtlemist on teadlased ammu seostanud kõrgema intelligentsusega. Harvardi ülikooli teadlased leidsid, et sarkasmist on palju abi ka töökohtadel, kus hinnatakse abstraktset mõtlemist. Ent tasuks olla ettevaatlik: töökaaslased peavad nimelt su sarkasmi mõistma. On kindlaks tehtud, et kõik inimesed ei mõista sarkasmi ja sarkasm võib mõnes olukorras lausa lisapingeid tekitada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles