Seitse viisi mälu treenimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unustamist saab vähendada mälu treenivate tehnikate abil.
Unustamist saab vähendada mälu treenivate tehnikate abil. Foto: SCANPIX

Paljudel on tulnud ette olukordi, kus poole lause pealt ununeb, kuhu enda jutuga taheti välja jõuda, või siis läheb meelest, mida järgmiseks teha oli vaja. Õnneks leidub mälu treenimiseks lihtsaid tehnikaid.

Juhuslik hajameelsus on normaalne ning selle põhjuseks võib olla väsimus, ärevus, stress ning muidugi ka vanus. Uuringud on nüüdseks välja selgitanud võimalused mälu parandamiseks, kirjutas AolHealth.com.

Värske rohu lõhn

Järgmine kord, kui mälu turgutust vajab, niida muru. Pärast aastatepikkuseid teadustöid on Queenslandi ülikooli teadlased jõudnud järeldusele, et värskelt niidetud rohu lõhn ergutab ajus kahe mäletamisega seotud piirkonna tööd.

Mälu turgutavalt ja stressi alandavalt mõjuvad ka samalõhnalised aroomiküünlad ja -õlid.

Närimiskumm

Houstoni ülikoolis läbiviidud uuringust selgus, et nätsu närimine teeb erksamaks. Teismelised uuritavad, kes matemaatika tundide ja kodutööde ajal närimiskummi mälusid, saavutasid kontrolltöödes võrreldes eakaaslastega paremaid tulemusi.

Jaapani teadlased usuvad, et nätsu närmisel suureneb südamelöökide sagedus, mille tõttu jõuab ajusse rohkem hapnikku.

Vähem kaloreid

Saksamaal viidi läbi uuring, mille raames vähendasid 50- kuni 80-aastased terved naised kolme kuu jooksul päevast kalorite kogust 30 protsendi võrra. Tulemusena paranes osalejate suulise mälutesti tulemus viiendiku võrra ning loomulikult kaotati mõned kilod.

Halb tuju

Nii veider, kui see ka ei tunduks, selgus Austraalia uuringust, et negatiivne mõtlemine tõhustab aju tööd. Teadustöö autor Joseph Forgas selgitas, et hea tuju tõstis näiteks loovust, kohanemisvõimet ja koostööoskust, halva tuju korral märgati rohkem ümbritsevat maailma - mõtlemine muutus teravamaks.

Lõunauinak

California ülikooli teadlased avastasid, et ühetunnine uinak võib tõsta aju töövõimet kuni 40 protsendi võrra. Lõunauinaku teinud osalejatel paranes tänu magamisele õpivõime, samas kui ärkvelolijatel see vähenes.

Magamise ajal kuula helisid

Näiteks kui järgmisel päeval on tööl vaja esitlus teha, siis võta põhipunktid linti ja kuula neid magamise ajal. Paljud teadlased usuvad, et aju taastab end puhkeseisundis ning tugevdab seeläbi faktiteadmisi.

Täiusta dieeti rasvaga

Väikeses koguses võivad rasvained aju tööd parandada. California ülikooli teadlased leidsid, et teatud küllastumata rasvade seedimisel vabanevad hormoonid, mis soodustavad pikaajaliste mälestuste talletamist ajus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles