Mis iseloomustab õnnelikke inimesi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks parimaid nõuandeid, mida teistega jagada, on see, et kunagi ei tohiks karta esitada «rumalaid küsimusi». Kui me soovime elu täielikult nautida, peame aeg-ajalt olema valmis tundmatuga silmitsi seisma, hoolimata sellest, millise mulje see võib teistele jätta.

 

Astronoom Carl Sagan on öelnud: «On naiivseid küsimusi, tüütuid küsimusi, valesti sõnastatud küsimusi, enesekriitilisi küsimusi. Aga iga küsimus väljendab soovi maailma paremini mõista. Pole olemas rumalaid küsimusi.» Võimalik, et sullegi on mõni õpetaja või lapsevanem öelnud, et rumalaid küsimusi pole olemas ja see vastab tõele. Teadmistejanu on sama oluline ja näitab intelligentsust samamoodi nagu teadmiste omamine, kirjutab Elite Daily.

Kõige õnnelikumad ka rahulolevamad inimesed on selle mõttega tuttavad ja nad ei tunne kunagi oma uudishimu pärast häbi. Inimeste eksistents on juba ise üks suur küsimus, seega seda tuleks iga võimaliku nurga alt uurida.

Ära ole rumal, julge esitada «rumalaid küsimusi»

Teadlased on kindlaks teinud, et paljud inimesed pelgavad endast rumalat muljet jätta, mistõttu ei julge nad teistelt abi paluda ega olulisi küsimusi esitada. Kuna nüüdisaegne maailm on üsna kriitiline ja inimeste vahel on palju konkureerimist, siis on raske tunnistada, kui sa midagi ei tea või ei oska. Tegelikult ei tohiks kunagi karta esitada küsimusi, mis võivad meie maailmapilti laiemaks muuta. 

Luba endal olla uudishimulik ja esita julgelt oma küsimusi. Palju hullem on olla rumal, kui jätta «rumalad» küsimused esitamata. Uudishimu on see, mis meid motiveerib ja uudishimu hoidmine aitab täisväärtuslikumalt elada.

Uudishimu pole kellelegi liiga teinud

Uudishimu on isikuomadus, mida tihtipeale alahinnatakse. Uudishimu peetakse omaseks neile, kes tormavad sageli tundmatutesse olukordadesse ilma pikemalt mõtlemata. Tegelikult on uudishimu väga kasulik asi, mis saab meie ellu vaid positiivseid asju tuua. Ajaloo suurimad avastused ja leiutised on olnud just uudishimuviljad. Uudishimu on see, mis julgustab inimesi üha kaugemale reisima. 

Uudishimu on ka see, mis paneb meid teiste inimestega suhtlema. See aitab meil ka armuda: kui leiame inimese, kes pakub meile huvi, tunneme kahtlemata uudishimu tema isikuomaduste, mõtete ja soovide vastu. 

Psühholoogiaprofessor Todd Kashdan sõnas, et inimesed on loodud nii, et kui miski ootamatu peaks meie igapäevasest rutiinist läbi murdma, siis meid valdab põnevus ja ootusärevus. Kashdan julgustab kõiki olema «uudishimulikud avastajad» ning otsima pidevalt uusi kogemusi ja vaatenurki. 

Samuti on kindlaks tehtud, et uudishimulikud inimesed seisavad harvem silmitsi ärevuse ja depressiooniga. Kui me aktsepteerime loomuomast uudishimu, siis see aitab meil kahtlustest ja hirmudest üle olla. Me satume sõltuvusse uutest asjadest ja oleme tänu sellele palju avatumad. 

Ära mõtle pidevalt sellele, milline mulje võib sinust teistele jääda ja esita julgelt küsimusi asjade vastu, mis sulle huvi pakuvad või mille kohta sul pole hetkel piisavalt teadmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles