Varjatud põhjused, miks su pea pidevalt valutab

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib segada igapäevaelu.
Peavalu võib segada igapäevaelu. Foto: Panther Media/Scanpix

Tänapäeval kannatavad väga paljud inimesed peavalude all. Kuid teatud tegevusi vältides on võimalik neid ära hoida.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmete kohaselt on 47 protsendil inimestel vähemalt kord aastas peavalu, vahendab Good Housekeeping. «Enamik inimesi teab, et magamatus ja hormonaalsed muutused võivad peavalu põhjustada. Kuid teisi põhjuseid tihti ei teata,» räägib neuroloog Elizabeth W. Loder. Siin on kõige üllatavamad asjad, mis võivad panna pea valutama:

1) Pärast pikka päeva teleka ees puhkamine

Kui sul oli stressirikas tööpäev ja pärast seda otsustad teleka ees lõõgastuda, siis võib sul tekkida peavalu, kui kannatad migreeni käes. Pingelangus võib põhjustada peavalu, mis rikub ära puhkehetked.

2) Halb ilm

Peavaludes süüdistatakse tihti vihmast ilma, kuid ka teised ilmastikuolud on sellega seotud. Näiteks võivad pea valutama panna suured temperatuurikõikumised. Äikesetorm ei mõju samuti hästi − teadlased ei tea küll miks, aga äikese korral on 28 protsenti suurem tõenäosus, et tekib migreenihoog.

3) Aja muutus

Peavalu võib põhjustada ka kella keeramine. Kui sõidad välismaale ja ajavöönd muutub, siis võib sellega täielikult harjumine võtta aega kuni seitse nädalat.

4) Teatud toiduainete söömine

25 protsenti kõikidest migreenihoogudest on põhjustatud türamiinist, mida leiab valgurikastest toitudest. Kui tahad peavaluhooge vähendada, siis on soovitatav loobuda juustust, mis sisaldab palju türamiini: sinihallitusjuust, mozzarella juust, Cheddari juust ja parmesan. Lisaks tasub vältida peekonit, sinki, avokaadosid ja banaane.

5) Aspiriini võtmine

Irooniline, kas pole? «Suurim peavalude põhjustaja on tõenäoliselt valuvaigistite liigne tarbimine,» räägib neuroloogiaprofessor Peter J. Goadsby. Kui inimene võtab valuvaigistit kümnel päeval kuus, siis jääb ta sellest sõltuvusse, ning kui selle mõju kaob, siis hakkab pea valutama.

6) See on pärilik

Migreeniuuringute sihtasutus selgitas välja, et kui üks vanematest kannatab migreeni all, siis on 40-protsendilise tõenäosusega ka tema lapsel see probleem. Kui mõlemal vanemal on migreen, siis on tõenäosus lausa 90 protsenti.

7) Rutiini muutmine

Kui sa ei maga ega söö iga päev samal ajal, siis võib see tekitada peavalu. Rutiinist kinnipidamine on hea viis, kuidas seda vältida.

8) Korduvalt hommikusöögi vahelejätmine

Hoolitse selle eest, et sööd iga päev hommikusööki! Hommikusöögi vahelejätmine on nii meeste kui ka naiste üheks levinumaks põhjuseks, miks tekivad migreenihood.

9) Tugev parfüüm

95 protsenti lõhnaõlidest sisaldavad sünteetilisi aineid, mis põhjustavad peavalu. Lõhnatundlikud inimesed peaksid hoiduma ka õhuvärskendajatest, sest need võivad samuti ärritada.

10) Oma pereliikmete liiga vähe kallistamine

Hiljutine uuring krooniliste peavalude all kannatavate inimestega näitas, et füüsiline kontakt lähedaste inimestega võib peavalusid ära hoida. Seega tasub otsida lähedust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles