Üllatav asi, mis mõjutab seda, kuidas naine võrgutamisele reageerib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased tegid kindlaks, et naised reageerivad romantikale paremini siis, kui neil on kõht täis. 

Antud järeldusele jõuti pärast väiksemahulise uuringu tegemist, mille käigus analüüsiti naiste ajutegevust. Uuringu autor Alice Ely oli eelnevalt kindlaks teinud, kuidas reageerib naise aju fotodele, millel on kujutatud rasvaseid toite siis, kui naise kõht on tühi ja siis, kui kõht on täis. Sellest uuringust selgus, et nii näljatase kui ka toitumisharjumused mõjutavad ajumustreid, kirjutab Time.

Sellest ajendatult soovis Ely lähemalt uurida, kas ja kuidas mõjutab naise näljatunne seda, kuidas reageerib naine romantikale. Uuringus osales 20 noort ja normaalkaalus naist. Pooled naistest olid eelnevalt proovinud kaalust alla võtta ja pooled polnud kunagi dieeti pidanud. 

Kõigil naistel paluti kaheksa tundi paastuda ja seejärel kutsuti nad näljasena laborisse. Naistele näidati romantilisi fotosid (paar hoidmas kätest kinni) ja neutraalseid fotosid (korvpallist) ning nende ajusid uuriti spetsiaalse ajulaineid mõõtva masina abil. Seejärel anti naistele jooki, mis sisaldas 500 kilokalorit. Pärast joomist ühendati naised uuesti masinaga ja neile näidati samu fotosid. 

Ely sõnul reageerisid naised romantilistele fotodele rohkem siis, kui neil oli kõht täis. Ely hinnangul võib asi olla selles, et näljasena on inimene kergesti ärrituv ja pahane, kuid täiskõhuga on negatiivseid mõtteid vähem ja saab rahulikult positiivsele keskenduda. 

Minnesota ülikooli professor Traci Mann, kes polnud antud uuringuga seotud, sõnas, et need tulemused on tegelikult üsna loogilised. Dieeti pidades võib toit ja kõik toiduga seonduv muutuda lausa kinnisideeks ning seetõttu on raske millelegi muule mõelda. 

Ely rõhutas aga seda, et tegemist oli väga väikese uuringuga ja kõik osalenud naised olid üheealised. Põhjalike järelduste tegemiseks on tarvis teha lisauuringuid. Sellest hoolimata võib seda teooriat ju katsetada: paku naisele midagi head süüa ja vaata, kuidas ta võrgutamisele reageerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles