Kuidas aru saada, et lõhnaõli on halvaks läinud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui ostad omale uue parfüümi, siis tundub, et seda jätkub aastateks. Kuid tegelikult ei ole lõhnaõlid igavesed ja isegi need võivad teatud aja jooksul halvaks minna.

Enamiku parfüümide elueaks peetakse 3-5 aastat, kirjutab Marieclaire.com. Kuid on ka neid, kes väidavad, et need võivad säilida palju kauem, kui neid õigetes tingimustes hoida. Parfüümifirma Vilhelm Parfumerie omanik Jan Ahlgren arvab, et kvaliteetne lõhnaõli on nagu vein ja läheb aastatega ainult paremaks. «Kui sa säilitad seda õigesti ja väldid otsest päikesevalgust, siis on lõhnaõli nagu vein ning selle omadused muutuvad ajaga aina paremaks,» seletab Ahlgren. Siiski soovitab ta vähemalt iga viie aasta tagant oma parfüümi seisukorda kontrollida.

Ahlgren toob välja, et päikesevalgus on lõhnaõli kõige suurem vaenlane. «Soovitan parfüümi hoida sellises kohas, kus see on päikesevalguse ja muu kuumuse eest kaitstud. Näiteks sobib selleks hästi mõni magamistoa sahtel,» räägib mees. Teine lõhnaekspert Chandler Burr kasutab nende säilitamiseks veidi äärmuslikumaid meetmeid. «Hoian kõiki oma lemmikparfüüme külmkapis, et need kauem säiliksid,» räägib mees. Ta selgitab, et külmkapis on kõiki kahjulikke tegureid võimalik kõige paremini vältida.

Kuidas aru saada, et lõhnaõli on pahaks läinud?

Lõhnaõli tuleb hinnata kolme omaduse põhjal:

1. Lõhn – Kui parfüüm lõhnab imelikult ja teistmoodi, kui see peaks, siis on see tõenäoliselt liiga kaua seisnud ning halvaks läinud.

2. Värv – Kui lõhnaõli värv on muutunud, siis see on märk sellest, et see on aegunud. Enamasti lähevad need sel juhul tumedamaks.

3. Koostisained – Loe pakendi pealt, mida lõhnaõli sisaldab. Mõned koostisained, näiteks tsitruseõlid, aeguvad kiiremini. Kõik looduslikud lõhnaõlid, mis ei sisalda säilitusaineid, ei säili väga kaua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles