Millal peab juuste väljalangemise pärast hakkama muretsema?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tunned, et sul langeb liiga palju juukseid välja, siis sa ei ole selle probleemiga üksi. Paljud naised ehmatavad ära, kui näevad juuksekarvu kraanikausis või vannitoa põrandal, kuid eksperdid kinnitavad, et see on enamasti täiesti normaalne.

Keskmiselt kaotab inimene päevas 60–100 juuksekarva, räägib trihholoog Anabel Kingsley Women's Health Magazine'ile. Kui sul on pikemad juuksed, siis paned juuste väljalangemist tõenäoliselt rohkem tähele; lühemate juustega inimesed ei pruugi seda nii palju märgata.

Mis põhjustab juuste liigset väljalangemist? Seda võivad põhjustada mitmed asjad: kõhugripp, kõrge palavik, stressirikas kuu, ekstreemne dieet või muu organismi häiriv tegur. «Hea uudis on see, et kui organism taastub ja enda eest edaspidi hoolitsed, siis ei ole põhjust muretsemiseks,» räägib Kingsley. Juuste liigne väljalangemine peatub ja nad kasvavad ilusti tagasi.

Mõned naised täheldavad, et suvel langeb neil rohkem juukseid välja kui talvel. Kui sa ei pese juukseid kuigi tihti, siis ei märka väljalangemist nii väga. Vahel sõltub asi ka geenidest: mõnel naisel tuleb päevas loomulikult ära 100 juuksekarva, teistel aga ainult 60.

Juuste värvimine ja kuumaga töötlemine võib juukseid kahjustada, kuid ei põhjusta otseselt juuste väljalangemist. Kahjustunud juuksed näevad hõredamad välja ja võib tunduda, et need on välja langenud. Mitte ühelgi juuksevärvil ega tüübil ei ole eelsoodumust liigsele väljalangemisele, kuid lokkis või pakse juukseid kammitakse tihti tugevamalt, mille tõttu tuleb ka rohkem karvu ära.

Millal peab juuste väljalangemise pärast hakkama muretsema? «Kui tavapärasest rohkem juuste väljalangemine kestab rohkem kui kolm kuud, siis tasub pöörduda nahaarsti või trihholoogi poole,» räägib Kingsley. Liigse juuste väljalangemise põhjuseks on tihti raua, D-viitamiini või B12-vitamiini puudus. Probleemiga tegeledes on võimalik see ilusti lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles