Menstruaalanum - alternatiiv sidemetele ja tampoonidele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Paar aastat tagasi, kui otsisin loodussõbralikumat alternatiivi tampoonidele, jõudsin tooteni, mida inglise keeles kutsutakse nimetusega menstrual cup. Tegemist on silikoonist anumaga, mis tuppe paigaldatuna kogub endasse menstruaalvere ning mida saab vastavalt vajadusele tühjendada, kirjutab Edith Soosaar portaalis bioneer.ee.

Menstruaalanum on korduvalt kasutatav ja erinevate internetiallikate põhjal on toote elueaks isegi kuni kümme aastat. Arvestades, et silikoonist tehakse ka köögiriistu, mille tavaline elutsükkel möödub oluliselt ekstreemsemates temperatuurivahemikes, ei kõla see väga ebareaalse prognoosina.

Mooncupi topsikud on müügil paljudes apteekides ja ökopoodides ning selle eest küsitakse umbes 450 krooni. Kui esialgu tundub see kõrge hinnana, siis võttes arvesse, kui palju kulub tavaliselt näiteks tampoone, on menstruaalanumale kulutatud raha vähem kui aastaga säästetud.

Lisaks rahasäästule jääb tekitamata prügi, hoiame kokku tampoonide tootmisele-transpordile kuluvad ressursid ja võidame isiklikus mugavuses.

Kuidas kasutada?

Toote karbis on kaasas roosa riidest kotike, kus topsikut «vabal ajal» sees hoida. Kotikesse pakendatult saab anumat kas või käekotis kaasas kanda. Topsiku läbimõõt tundub esimesel hetkel küll võõrastavalt suur võrreldes tampoonidega, aga ega tampoon ju ka ei jää algsesse suurusesse, vaid see paisub.

Pakendis on kaasas ka piltidega õpetus nagu tampoonidelgi. Kui anum on paigaldatud, on enesetunne esialgu harjumatu, kuid liikumist topsik ei sega. Kui oled anumaga ära harjunud, siis seda enam ei tunne.

Anuma väljasaamine pole samuti keeruline, kuid topsi otsas olevat naga ei tohi liiga lühikeseks lõigata - umbes pool sentimeetrit peaks olema piisav.

Menstruaalanuma võib vabalt hommikul paigaldada ja kui see päeva jooksul täis ei saa, pole ka vaja teda õhtuni torkida. Isegi, kui peate topsikut tühjendama kodunt eemal, pole selles mitte midagi keerulist!

Topsik tuleb eemaldada WC-poti kohal ja valada potti tühjaks. Seejärel võib topsi WC-paberiga puhastada. Ei ole mingit vajadust joosta kabiinist välja kraanikausi juurde topsikut pesema.

Sellest, kui tops on täis, saab aru samamoodi, nagu tampooni läbijooksmisest. Pärast päevade lõppu soovitatakse anumat keeta umbes 10 minutit. Seega, keedetakse vaid korra kuupuhastuse lõpus, mitte igapäevaselt.

Silikooni loetakse inertseks materjaliks, mis ei erita keemilisi ühendeid, ega reageeri teiste ühenditega ka temperatuuri tõustes. Samuti esineb allergiat meditsiinilise silikooni vastu väga harva.

Menstruaalanum annab samasuguse või isegi suurema tegutsemisvabaduse nagu tampoonid ja tiivakestega sidemed. Näiteks ujuda tampooniga ei soovitata ja sidemega ujuda lihtsalt ei saa, aga kuutopsikuga on see võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles