Ilutoimetaja Agnes Säde: kaks last on topelttöö

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks last on topelttöö.
Kaks last on topelttöö. Foto: SCANPIX

Ilutoimetajana töötaval Agnes Sädel on kaks last - vanem neljane ja noorem pooleteiseaastane. Kui Agnes jäi esimese lapse ootele, töötas ta ühe tänaseks tegevuse lõpetanud ajakirja ilutoimetajana. Seda tööd nautis ta väga ning kui tööandjale rasedusest teatas, tuli ettepanek jätkata ka pärast sünnitust üsna iseenesestmõistetavalt.

«Võib-olla ma ise ei olekski nii julge olnud, aga boss võttis seda kuidagi nii loomulikult, et «Mis? Me ei hakkagi uue inimese peale mõtlema, sest sa ei lähe ju kuhugi». Ja nii ma siis ei jäänudki lapsehoolduspuhkusele, vaid tegin täistuuril tööd edasi, isegi pärast sünnitust,» meenutas ta.

Tagantjärele on ta selle eest väga tänulik, kuna esimene laps osutus sedavõrd energiliseks, et töö andis suurepärase võimaluse end mõneks ajaks täiesti teisele lainele lülitada. Samuti andis see väärtusliku kogemuse.

Päev lapsega, õhtul töö

Tööd korraldas Agnes nii, et päeva veetis lapsega, aga õhtuti sukeldus tööteemadesse, seejuures paljuski abiks elukaaslane. «Kuna öösel on kõige parem tööaeg, siis kiiretel tööaegadel tegime nii, et mees oli päeval paar tundi lapsega, mina magasin, et siis öösel täie auruga artikleid kirjutada,» tunnistas ta tõenäoliselt nii mõnegi töötava ema «halvasti varjatud» saladust.

Kui laps oli 10-kuune, kandideeris Agnes ilutoimetajaks uude ajakirja, kuna see tundus olevat huvipakkuv väljakutse. Teise lapse sündides muutus olukord tema sõnul aga keerulisemaks. «Kaks last on topelttöö. Aga sada protsenti lapsehoolduspuhkusele ei jäänud ma ka seekord.»

Kui esimese lapse puhul tuli Agnese jaoks mõningase üllatusena, et tööd saab jätkata ka sünnitus- ja lapsehoolduspuhkusele jäämisest hoolimata ning tööandja ise on sellest huvitatud, siis teise puhul ta juba teadis, et jätkab esimesel võimalusel.

Lapsehoidja abiks

Agnes kartis, et kui jääb koduseks, on hiljem tööle märksa raskem naasta. «Ma tahtsin olla kursis, mis toimub, ega tahtnud kaotada oma kontakte. Tahtsin hoida näppu pulsil.» Perioodil, mil beebi oli esimesel kohal, aitasid tööasju kontrolli all hoida mitmed abilised, kes toimetuses tema eest lugusid kirjutasid. Tasapisi koormust tõstes naasis Agnes täiskohaga tööle aasta pärast sünnituspuhkusele jäämist.

«Ega see kerge ole. Esimene laps käib lasteaias, teine on kodus. Kui tööasju vaja väljaspool kodu ajada, siis kutsun lapsehoidja. Õnneks on mu tööandja võimaldanud mulle väga paindliku tööaja, võin oma lugusid kirjutada kodus mulle sobival ajal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles