Ideaalse lõhna valimine nõuab teadlikku eeltööd

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõni naine oskab end nii hästi lõhnastada, et temast maha jääv pilveke on tõeliselt meeldiv. Mõni teine kord tekib aga tahtmine nina kirtsutada. Nii võib jääda mulje, et parfüümil on mulje loomisel väga suur kaal. Ja tõepoolest, «Lõhn on üks eneseväljenduse viise,» kinnitab nišiparfüüme maale toova Fragnance Gallery juhataja Raili Rimm.

Mure, kuidas endale kõige sobivamat lõhna valida, on Rimmi sõnul väga tavaline. «Usaldage enda maitset, kuid kuulakse ka teiste nõuandeid,» soovitab ta. «Lõhna ei tasu karta, olge julged ja katsetage.»

Testida ei tasu aga korraga palju, sest nõnda võib lõhnade tajumine kiiresti segadusse ajada. Selleks, et lõhna kestvusest ja sobivusest paremini aimu saada, tuleb seda lasta oma nahale ja otsustada mõnda aega hiljem. Raili Rimmi sõnul saab alles peale baasnootide avanemist teada, kuidas parfüüm nahal lõhnama jääb. Kusjuures kuivalt nahalt kaob see kiiremini. 

«Ärge hõõruge nahka, kuhu olete pihustanud parfüümi, see rikub ja lõhub lõhna. Kui soovite lõhna kauem säilitada, siis kasutage seda peale pesu, kui nahk on niiske ja poorid on avanenud,» soovitab ta.

Selleks, et lõhnvalikuga puhtalt enda eelistuse tõttu täitsa mööda ei paneks, tuleks eksperdi sõnul arvesse võta ka teenindaja või tuttava hinnangut. «Vahel on üldse nii, et inimene ise ei tunne enda nahal lõhna, kuid mõni tuttav inimene tunneb ning teeb lausa komplimendi,» märgib ta ja lisab, et iga inimene tunneb lõhna erinevalt. «Seega tuleb kellegi teise arvamus vahel kasuks.»

Arvestades seda, et kvaliteetsed parfüümid on ka soolase hinnaga, ei ole mõtet teha seda ostu uisapäisa ja enne lõplikku valikut tasub palju eksperimenteerida. Pealegi võib juhtuda, et lõhn, mis pudelis ei meeldi, sobib just sinu nahaga väga hästi ning osutub hiljem järele mõeldes lemmikparfüümiks.

«Paljudel inimestel võtab lõhna valimine aega, käiakse proovimas mitu korda. See on täiesti normaalne ning keegi ei tohiks sellele viltu vaadata,» usub Rimm. «Muidugi läheb mõnel kliendil kiiresti ning ta leiab sobiva lõhna juba esimese korraga, kuid üldjuhul käivad kliendid ikka mitu korda proovimas ja alles siis leiavad endale sobiva parfüümi.»

Lõhna valides tasub mõelda ka sellele, kus ja millal seda kanda. Kui õhtuks sobivad pigem intensiivsemad lõhnad, siis päevasel ajal tasub kanda midagi kergemat. 

«Kuigi on naisi, kellel on kodus kümneid ja kümneid parfüüme, siis palju on ka neid, kellel on üks kindel signatuurlõhn,» teab parfüümide maaletooja. «Mina arvan, et kui olete enda jaoks leidnud lõhna, mis teile tõeliselt sobib ja meeldib, siis võib see vabalt olla teie ainus lõhn.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles