Kuidas kõige tõhusamalt lapsi distsiplineerida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oluline on oma lapsi õpetada niimoodi, et nad käituksid igas olukorras võimalikult hästi. Kuid kas seda teha piitsa või präänikuga?

Laste korralekutsumine võib olla lapsevanematele tõeline katsumus. Õpetaja ja korralike laste ema Sarah Scott annab Good Housekeepingus nõu, kuidas tõhusalt lapsi distsiplineerida.

1. Ole selge ja konkreetne

Kui õpetad oma last, siis väljenda selgelt, mida sa temalt ootad ja mida ta peab tegema. Kehtesta reeglid ja selgita rahumeelselt, mis juhtub, kui neid ei järgita. Toeta oma last ja kiida teda hea käitumise eest. Isegi väikesed edusammud vajavad tähistamist. Reeglid peavad olema vastavuses lapse vanusega: 2-aastaselt lapselt ei saa oodata sama, mida 5-aastaselt. Lapsevanema ja lapse vahel peab olema vastastikune austus.

2. Ole järjekindel

Luba endale, et sa ei tee lapsele tühje ähvardusi. Paljud lapsevanemad ähvardavad lapsi selliste asjadega, mille kohta mõlemad teavad, et kunagi ei juhtu. Ole oma lastega aus: mõtle seda, mida ütled! Ole järjekindel ja jää enda reeglite juurutamisele kindlaks. Järjepidevus toob positiivseid tulemusi.

3. Ole organiseeritud

Lastele sobib hästi organiseeritud ja armastatud keskkond. Kui sa näed ise vaeva, et oma elamine korras hoida, siis lapsed õpivad sellest ja hakkavad seda hindama. Kasvades saavad hakata nad sind aitama ja nad teevad seda omal algatusel. Lapsed hakkavad enda toa või mänguplatsi eest hoolt kandma ning see muutub nende käitumisharjumuseks.

4. Tooge ellu värve

Sarah Scott kasutab värve, et meelitada lapsi õppima ja neid distsiplineerida. Näiteks võib teha suure mäekujulise värvilise stendi, kuhu on märgitud laste ülesanded. Kui nad käituvad hästi ja täidavad neid, siis liiguvad nad mäe peal aina ülespoole. Kui mitte, siis allapoole. Selline süsteem motiveerib lapsi hästi käituma. Muuda reeglid ja igapäevased kohustused mänguliseks ja lõbusaks.

5. Ole armastav

Distsiplineeri oma lapsi armastusega. Ära tee oma lastele vaimselt ega füüsiliselt haiget. Tasub vältida mõtlematuid kurje sõnu, mis mõjuvad lapsele ainult halvasti. Ole lahke, õrn ja kannatlik – näita lapsele välja armastust ning tema vastab sulle samaga.

6. Ole vapper

Usu oma põhimõtetesse ja kasvatusmeetoditesse. Kehtesta reegleid enesekindlalt. Kui sa usud sellesse, mida lastele õpetad, siis kuulavad lapsed sind paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles