Pigmendilaigud, minge ära!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poejärjekord. Tööpäeva lõpp. Närvilised inimesed. Järjekord ei liigu mitte kuidagi. Kusagil teises järjekorras nutab laps ning ema ei püüagi teda rahustada, vaid ignoreerib nii lapse kisa kui last. Üks meestest ühmab oma kaaslasele: «See on küll vist nägupidi mudas püherdanud,» viidates kassiirile, kelle nägu katavad ebaühtlased pruunid laigud. 

Kaaslane muigab, kuid ei ütle midagi. Kassiir on 30ndates naisterahvas, kelle paks punupats langeb nagu Rapuntslil hooletult üle parema õla. Sügavad hallid silmad, kõrged põsesarnad ja väga tugevad pruunid laigud lõual, otsmikul, põskedel. Pigmendilaigud. Neid siis minu ees seisev mees kommenteeriski, kirjutab osta.ee moeblogi.

Nüüd märkan kassiiri rinnas silti «Õpilane». Püüdlikult loeb ta sente, mis parajasti on maksva memmekese peos. Kassiiril läheb õige summa väljalugemisega aega – veendumaks, et summa on õige, loeb veel kord. Kassiiri kohta märkuse lennutanud mees on memmekese järel järjekorras  järgmine ning nähvab: «Kaua te munete veel?» Kassiir läheb näost lapiliseks ja ütleb vaikselt: «Vabandust!» üritades samal ajal värisevate kätega raha õigetesse lahtritesse panna…

Õhtul kodus vannitoas uurin kriitiliselt peeglist enda nägu. Pigmendilaigud kergelt kumavad, kuid midagi hullu veel pole. Enne magamaminekut panen pigmendilaikude tarvis mõeldud ravikreemi ühe asemel kaks kihti. On see lihtsalt hajameelsusest? Kerisin ikka veel enda sees poes juhtunut ning teise kreemikihi kandmisega justkui leevendan alandust, mida algaja kassiir tänase päeva jooksul taluma pidi.

Pigmendilaigud – mis need on?

Pigmendilaigud ehk melasma on hele- või tumepruunikad laigud näol või kehal. Enamasti asetseb pigment naha pindmise (epidermise) kihi põhjaosas, kuid mõnikord ka naha sügavamas kihis (dermas). Tavaliselt probleem on seotud hormonaalsete muutustega, näiteks raseduse või rasedusvastaste ravimite võtmise ajal, kuid suurimaks pigmendilaikude esilekutsujaks on päiksekiirgus. 

Minul lõid pigmendilaigud välja just pärast rasedust, kuid heledamad laigud olid juba enne. Need ei olnud küll nii silmatorkavad ja häirivad kui nüüd, aga see tähendab, et eelsoodumus oli juba varem. Mulle päike meeldib. On alati meeldinud. Mina meeldin päikesele ka. Nii on alati olnud. Vanusega on tulnud ettevaatlikus ja teadmised, kuidas oma nahka hoida. 15 aastat tagasi sai solaariumis käidud ja päris kindlasti ei kasutanud ma iga kord kaitsekreemi. Soojamaareisidel sai kasutatud väikese faktoriga kreeme, mis teinekord polnud piisavad, et nahka kaitsta. Samuti ei uuendanud ma päikesekaitset pärast veeskäiku. Olen teinud vigu ja käitunud oma naha ja tervise suhtes vastutustundetult. Teiste vigadest on raske õppida, tuleb ise kõik oma nahal järele proovida. Ole sina targem, õpi minu vigadest!

Tänase seisuga kasutan alati päikesekaitset. Igal hommikul kannan näole kreemi päikesekaitsefaktoriga 50, isegi siis kui on pilvine taevas, sest kunagi ei tea, millal päike hakkab paistma. Solaariumis pole käinud vähemalt viis aastat. Päevitades kaitsen alati kogu keha päikesekaitsekreemiga ning kannan kübarat, et kaitsta nägu topelt.

Sel kevadel jõudis minuni üks toode, mida olen nüüd alates maikuust järjepidevalt kasutanud. Kreemi nimeks on Depiwhite. Olen palju tooteid proovinud ning olen üldse üks suur katsetaja ja otsija. Enamiku pigmendilaigueemaldajate kohta ma ei oskagi kommenteerida, kas nad aitavad, sest teatud aja möödudes (talvel, kui päikest pole) lähevad laigud juba iseenesest heledamaks. Depiwhite’i kohta oskan öelda nii palju, et ühelgi suvel pole olnud pigmendilaigud nii heledad. Loomulikult võib kohe ka väita, et ühelgi suvel pole olnud nii vähe päikest kui sel suvel. Ometi on mul sellesse kreemi usku ning ta tundub tõepoolest kõikidest seni kasutatud pigmendieemaldajatest tõhusaim. Praeguste tulemuste põhjal jään kindlasti selle kreemi juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles