Lugejad leiavad, et hädavaled on õigustatud

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugejad leiavad, et väike hädavale on õigustatud, kui see kellelegi kurja ei tee.
Lugejad leiavad, et väike hädavale on õigustatud, kui see kellelegi kurja ei tee. Foto: SCANPIX

Naine.postimees.ee küsis oma lugejatelt, millal ja millised valed on õigustatud, kui üldse. Enamik vastanuist leidsid, et väikesed valed või hädavaled, mis tehtud heal eesmärgil, on õigustatud.

Naine.postimees.ee küsimusele vastas 39 lugejat Facebooki fännilehe www.facebook.com/pmnaine vahendusel. Vaid kolmest vastusest võis välja lugeda, et valed ei ole ühelgi põhjusel õigustatud, olgu nad väikesed või mitte.

«Ma arvan, et ükski vale pole õigustatud, tuleb üle saada oma egost ja mitte teda toita ega upitada. Paraku tekib olukordi, kui ei soovi teisele inimesele haiget teha, kuid hiljem tuleb see vale välja ja valu on kordades suurem, samuti tekitatud kahju,» arvas üks kommenteerijaist.

«Kui, siis ainult väikestele lastele jõuluvana olemasolu kohta,» väljendas oma resoluutset suhtumist valetamisse ka Marta.

Hädavalesid õigustasid erinevad kommenteerijad aga erinevalt. Kadri arvas, et hädavaled on õigustatud, kui need kellelegi haiget ei tee. Teisalt leidsid mõned kommenteerijaist, et valetamise kasuks võiks otsustada, kui tõde on see, mis haiget teeb. Kõik pisivaletajad paistavad ühel nõul olevat selles, et need väikesed valed ei tohiks kellelegi liiga teha.

Vastuste põhjal tuleb mõni vale ette, kui ei suudeta kellelegi järjekindlalt ära öelda või ei taheta välja ütelda äraütlemise tõelist põhjust, kuna see võib teist solvata. «Hädavaled, et end hilisemast piinlikkusest päästa,» arvas Helena selliste juhtumite kohta.

Üksikute vastajate arvates on aga kõik valed õigustatud, lihtsalt on oluline, kellele neid rääkida. Näiteks Piret leidis küll, et ükski vale pole õigustatud, eriti kui valetada kallile inimesele, ent kui valetada juhututtavale või inimesele, kellest ei hooli, «siis anna minna».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles