Šokolaadi mõju kolesteroolile tekitab tuliseid vaidlusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlaste väitel võib tumeda šokolaadi söömine aidata diabeetikutel kõrget kolesteroolitaset kontrolli all hoida, samas kui maiustuse suhkru- ja rasvarohkus avaldab vastupidist mõju.

Kõrge kakaosisaldusega šokolaadis leidub ohtralt polüfenoole, mis uuringute põhjal vähendab südamehaiguste riski, kirjutas BBC.

Hulli ülikooli uuringus leiti, et rohkelt polüfenoole sisaldava šokolaaditahvli söömisel langes diabeetikute kolesteroolitase. Diabetes UK rõhutas seevastu, et maiustuse rasva- ja suhkrusisaldus kaalub üles kasuliku mõju.

Kõrge kolesteroolitase on paljude diabeetikute puhul suureks probleemiks ning tõstab südamehaiguste riski. Väljaandes Diabetic Medicine avaldatud Hulli uuringu eesmärgiks oli välja selgitada, kas kakaoubades leiduvad kemikaalid mõjuvad haigetele positiivselt.

Katse käigus sõid kaksteist teise tüübi diabeediga vabatahtlikku 16 nädala jooksul identseid šokolaaditahvleid, millest osa olid polüfenoolidega rikastatud.

Nimetatud koostisainerohke maiustuse söömisel ilmnes suhkruhaigetel kolesteroolitaseme mõningane paranemine – üleüldine tase oli langenud ning «hea» kolesterooli tase tõusnud.

Kuidas tulemustesse suhtuda?

Uuringu juhtautor Steve Atkin leidis, et tulemused võivad viidata südamehaiguste riski vähendavale mõjule. «Kõrge kakosisaldusega šokolaad tuleks lisada teise tüübi diabeetikute dieedile, et haigete toitumine ja eluviisid tasakaalustatud oleksid.»

Diabetes UK uurijate arvates võidakse antud tulemuse mõjul arvata, et šokolaadi peakski rohkem sööma. Nad märkisid, et isegi suurima kakaosisaldusega šokolaadid sisaldavad ohtralt rasva ja suhkruid, mis võib osutuda pigem kahjulikuks.

Lain Frame, kes juhib Diabetes UK uuringuid, ei pidanud tervist parandavat mõju veenvaks. «Mitte mingil juhul ei tohiks 12 inimesega tehtud uuringust järeldada, et isegi väikese koguse tumeda šokolaadi söömine aitab kolesteroolitaset alandada,» märkis ta.

Samas pidas Frame huvipakkuvaks, kui edaspidiste katsetega suudetakse leida võimalus, kuidas rikastada polüfenoolidega rasva- ja suhkruvaesemaid toite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles