Plaanid rasestuda? Seitse toitainet, mida sinu keha selleks vajab

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raseduse ajal õigesti toitumine on lapse ja ema tervise pärast väga oluline. Kuid soovituslik on juba enne rasestumist hakata oma toitumist jälgima, et tagada loote normaalne areng.

Ettevalmistused võimaldavad naise kehal viljastumiseks ette valmistuda. Women’s Health Magazine soovitab toitaineid ja vitamiine, mis mõjuvad hästi nii ema ja kui ka lapse tervisele:

Foolhape

Leidub: pähklites, ubades, tsitrusviljades, rohelistes lehtköögiviljades (näiteks spinatis, lehtkapsas).

Foolhape aitab kaasa lapse kesknärvisüsteemi normaalsele arengule. Selle areng algab juba esimesel raseduskuul − tihti juba enne seda, kui rasedusest teada saadakse − ning selle pärast on vaja foolhapet juba enne rasestumist hakata tarbima. Soovituslik on tarbida 400 mg foolhapet päevas.

Raud

Leidub: aedubades, austrites, seesamiseemnetes, läätsedes ja spinatis.

2011. aastal läbiviidud uuringust selgus, et rauapuudus raseduse alguses võib mõjuda halvasti lapse aju arengule. Selle pärast on vaja süüa piisavalt rauda juba enne rasestumist. Päevane soovituslik kogus rauda mitterasedatel naistel on 18 mg. Rauarikkaid toiduaineid on hea süüa selliste toitudega, mis sisaldavad palju C-vitamiini − sel juhul omandab keha rauda paremini.

C-vitamiin

Leidub: maasikates, apelsinides, kiivides, mangodes ja mustikates.

C-vitamiin mõjub hästi naise ovulatsioonile ja ka mehe sperma kvaliteedile. Soovituslik päevane kogus on mitterasedatel naistel 75 mg, rasedatel naistel 85 mg ja meestel 90 mg.

Kaltsium

Leidub: piimas, juustus, jogurtis, brokolis ja tumedates lehtköögiviljades.

Enne rasestumist piisavalt kaltsiumi tarbimine mõjub hästi lapse luude arengule. Enne rasestumist ja ka raseduse ajal on soovituslik päevas saada vähemalt 1000 mg kaltsiumit. Kui sa ei taha tarbida piimatooteid, siis on oluline süüa brokolit ja tumedaid lehtköögivilju.

Vitamiin B6

Leidub: kanas, kalkunis, spinatis, porgandis, pruunis riisis ja päevalilleseemnetes.

B6-vitamiini regulaarselt söömine mõjub hästi hormoonide tasakaalule, tänu millele sul on raseduse ajal vähem iiveldusi. See aitab tagada ka lapse normaalse arengu. Selle pärast on oluline B6-vitamiini tarbida juba enne rasestumist. Kui soovid rasestuda, siis on soovituslik päevane kogus 1,3 mg.

Tsink

Leidub: punases lihas, linnulihas, pähklites, täisteratoodetes, piimatoodetes ja austrites.

Tsink on oluline toitaine naise ovulatsioonile ja viljakusele ning ka meeste sperma kvaliteedile. Oluline on saada päevas vähemalt 15 mg tsinki, et tagada hea viljakus.

Oomega-3 rasvhapped

Leidub: Kreeka pähklites, aedhernestes, loomalihas, rasvases kalas.

Eksperdid usuvad, et oomega-3 rasvhapped võivad parandada embrüo kvaliteeti ning need mõjuvad hästi loote arengule. Naistel soovitatakse süüa enne rasestumist ja raseduse ajal vähemalt kolm korda nädalas kala. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles