Kuidas jätta tapvalt head esmamuljet, enne kui jõuad suudki avada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Heaks esmamuljeks ei ole kunagi teist võimalust.» Seda ütlust teab vast igaüks. Ja paratamatult on see ajahambale nii hästi vastu pidanud seepärast, et on tõsi.

Paberil või internetis võid välja näha nagu rokkstaar, aga tegelikult sõltub ikkagi esimestest näost-näkku kohtumisest, kuidas teised sind tajuma hakkavad. Selleks puhuks õpetab Forbes, kuidas jätta rabavalt head esmamuljet juba esimeste sekundite jooksul.

Õhka positiivsust ja enesekindlust

Kui saabud tööüritusele või ka väiksemale kokkusaamisele, tasub jätta endast enesekindel ja rõõmsameelne mulje. Selle asemel, et end peegli ees ebamääraselt motiveerida, meenuta mingit konkreetset tööalast saavutust, mille pärast oled enda üle eriti uhke. 

Pane tähele, kuidas seisad

Rüht on väga oluline, sest sirgelt seistes jätad endast enesekindlama mulje. Peale selle on veel nippe, kuidas kehakeelt enda kasuks tööle panna. Näiteks peaksid su õlad olema vestluspartneriga vastakuti, sest kui sa oled tema poole küljega, jääb mulje, et ta ei paku sulle huvi. Hoidu nihverdamisest väi närvilistest liigutustest, sest see reedab su ebakindluse.

Naistel on soovitatav võtta nn supernaise asend - jalad väga kergelt harkis, käed puusal. Kas oled märganud, et tuntud telesaatejuht Oprah seisab tihti nii? Selline asend teeb sind rahulikuks ja enesekindlaks ning jätab ka teistele mulje, et sa tead, mida teed. 

Kasulik on seista ka nii, et õlad on taha lükatud ja käed ripuvad vabalt kõrval. Nii tundud loomuliku ja rahulikuna. 

Anna riietega märku, kes sa oled

Kuna su välimus mõjutab teiste arvamust nagunii, pane see enda kasuks tööle. Töökohtumisele riietust valides jäta meelde kolm A-ga algavat märksõna: asjakohane, autoriteetne ja autentne. Olulisel töökohtumisel peaks välimus olema viimistletud ja olukorda sobiv. Viimane märksõna viitab aga sellele, milline inimene sa sisimas oled. Mis on su lemmikvärv? Mida teed nädalavahetustel? Kõike seda annab väljendada ehete, lipsu või isegi sokkidega. 

Kõik peitub silmades

Kuna silmad annavad su olemust kõige paremini edasi, tasub uue tuttavaga hoida silmsidet. Kui inimene saab sulle otsa vaadata, hakkab ta sind kiiremini usaldama. Enne kodust lahkumist tee lihtne test: seisa peegli ette ja sulge mõneks ajaks silmad. Kui sa need uuesti avad, peaksid su enda silmad olema esimene asi, mida märkad. Kui ei, on su välimuse juures midagi muud (näiteks silmatorkav ehe vms), mis haarab liigselt tähelepanu. 

Õpi korralikult kätt andma

Kõik on nõus, et kindel käepigistus näitab tugevat iseloomu ja väljakujunenud isiksust. Käepigistusele annab juurde näiteks see, kui kätt andes keerad enda käe pealmiseks - see on eriti kasulik nipp naistele, sest näitab, et tegu on võimuka inimesega. Esimesel kohtumisel ei tasu teise käest kahe käega kinni haarata, sest see on selliseks olukorraks liiga intiimne ja sobimatu. Enda käe pealmiseks pööramine on aga väga märkamatu, kuid mõjus kehakeelenipp.

Kui esmamulje on kord juba loodud, on seda pea võimatu muuta. Oluliste kohtumiste juures anna endast parim, et sind jäädaks hea sõnaga meenutama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles